Novi pravilnici / Novogodišnje želje Banski su dvori ispisali u zakonima i pravilnicima: Nekima niži PDV, a nekima povišice

No, neke stvari će kroz godinu ipak poskupjeti

1.1.2020.
21:54
VOYO logo

S prvim danom 2020. stižu i promjene koje je pripremila Vlada. Mladima povišice, ugostiteljima od ponoći niži PDV, a u zdravstvu najava manjih lista čekanja.

Ipak, prosječan umirovljenik će i dalje živjeti s prosječnom mirovinom koja je manja od minimalne plaće za 700 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da smo svi zdravi i to je to. Sve drugo će doći samo od sebe. A država može napraviti puno. Prvo, da ljudi više ne kopaju po smeću", rekla je Katarina iz Osijeka.

"Meni bi značila promjena najviše da se nađe posla. Ovaj grad je umro", izjavio je Nebojša Janković iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Manje poreze, veće plaće", kazao je Alen iz Rijeke.

"Ja mislim da bi bilo puno bolje kad bi se bavili budućnošću mladih, a ne s četnicima i ustašama", rekao je Pero Hržić iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novogodišnje želje Banski su dvori ispisali u zakonima i pravilnicima. PDV ostaje 25 posto, osim u ugostiteljskim objektima gdje se služi hrana, gdje je snižen na 13 posto.

"Za ugostitelje to znači da se oslobodilo ukupno 60% njihovog prometa i bit će profit 10% viši. I to znači da će se taj profit moći usmjeriti u plaće radnika, u investicije i dobit", rekao je Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A najavljivao se i rast standarda mladih i to kroz smanjenje poreza na dohodak u potpunosti za mlade do 25 godina, dok će oni do 30 plaćati 50 posto. Ali kad država daje povišicu ona se čeka, pa će taj novac mladi dobiti tek u kolovozu 2021.

Umirovljenici su 2019. zaključili sa stotinjak kuna većim mirovinama, povišice u ovoj godini za sad nema na vidiku. Ali je povećan prihodovni cenzus za dopunsko osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa bi se povećao taj prihodovni cenzus sada za početak na 2000, ali će se usklađivati kako se usklađuju mirovine. To znači da više neće biti ispadanja oko 10,000 umirovljenika godišnje iz sustava besplatnog dopunskog osiguranja", izjavila je Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika.

Smanjena je i penalizacija za prijevremeno umirovljenje. Prosječna mirovina iznosi 2500 kuna, što je manje od minimalne plaće. Prošle godine minimalac je bio 3000 kuna, a s 1.1. narastao je na 3250 kuna. I to je to, tko je dogovorio povišice, dogovorio je!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što smo izdefinirali će se provoditi u 2020. godini, a sukladno temeljnom kolektivnom ugovoru otvorit će se u drugoj polovini iduće godine pregovori za 2021., ali oni za 2020. je sve definirano", rekao je Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava.

U prvim mjesecima 2020. godine poskupjet će i duhanski proizvodi jer će Vlada povećati i trošarine. Isto tako poskupjet će i zašećerena bezalkoholna pića jer će Vlada na njih uvesti posebne poreze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Banskim dvorima još ne otkrivaju kolika će poskupljenja biti, ali ona dolaze i zbog zdravstvenih razloga. A kad smo kod zdravstva, otkrili su digitalizaciju pa se sada pacijenti mogu naručivati i online.

"Dvije stvari možemo očekivati. Jedno je da ćemo raditi više u sustavu zdravstva nego se radilo prethodnih godina. Ove godine se radilo u prosjeku 20 posto više postupaka nego ranijih godina. I ove ćemo raditi više postupaka. S druge strane imamo program pa ćemo bolje urediti liste čekanja, pa neće biti dupliranje, lakše će se dobivati termini", Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali bi pregledi mogli doći u pitanje jer liječnici prikupljaju potpise za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad. Žele raditi 48 sati na tjedan. Vrhovni sud presudio je da i država zdravstvenim radnicima mora platiti prekovremene sate, isplata u ratama trebala bi krenuti ove godine.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo