Izbjegli od tragedije / Sa sinom u Hrvatskoj iz Kijeva: 'Ima 5 godina. Zna da se tamo puca, ali da su mu igračke na sigurnom. To je kao strašan san'

Ukrajinu je od početka rata napustilo više od milijun i pol ljudi. U Hrvatskoj ih je sada 2168. Sa sobom donose potresne priče

7.3.2022.
7:00
VOYO logo

Ukrajinu je od početka invazije napustilo više od milijun i pol ljudi, prema posljednjim podacima UNHCR-a. Svakim danom sve više ih stiže i u Hrvatsku, trenutačno ih je 2168.

Pune se prihvatni centri pa se otvaraju i novi smještajni kapaciteti. Nakon što je motel Plitvice popunjen, izbjeglice se smještaju u hostelu Rakitje, ali i u Karlobagu. Zorana Čičak Kulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dva dana iz predgrađa Kijeva stigla je u Hrvatsku, na sigurno je dovela svekrvu i svojeg sina, Ana Tilnjak iz Kijeva:

"On zna da se tamo puca. Ima samo pet godina i ne govorim mu pojedinosti, ali zna da su mu igračke na sigurnom. Sve mi izgleda kao strašan san, san u kojem ne znaš što će se dogoditi sljedećeg trenutka. Nadam se da će sve brzo završiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada ostaju ovdje, a kad rat završi želi se vratiti kući. Iste želje ima i Olga Zaiets iz Irpina:

"Tamo je jako složena situacija, puno su pucali. Imam malenog sina, ima samo godinu i tri mjeseca. Nekim čudom pojavila se mogućnost da odemo. U Irpinu je crkveni centar koji je organizirao prijevoz i čim su mi rekli za tu mogućnost otišli smo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je u Hrvatsku ušlo 2168 izbjeglica iz Ukrajine, uglavnom žene i djeca. Velik broj njih u privatnom je smještaju, a brzo se pune i prihvatni centri.

Prema podacima Ravnateljstva civilne zaštite njih 101 nalazi se u Zagrebu. 45 osoba privremeno je smješteno u Varaždinskim Toplicama. U Osijeku je njih 17, a u Karlobag je stiglo prvih 11 izbjeglica iz Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U većini organiziranog smještaja mogu ostati neograničeno. Pripadnici Crvenog križa i volonteri pomažu im na sve načine, pružaju im psihosocijalnu pomoć i rade na njihovom uključivanju u zajednicu.

Oljeta Horvat Kardoš, interventni tim Društva Crvenog križa Zagrebačke županije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako puno ljudi su školovani, ostavili su svoje profesionalne aktivnosti i željeli bi se zaposliti i pokušati nastaviti živjeti, a s druge strane misli su im tamo gdje su im najmiliji jer svi su ostavili tamo svoje obitelji."

Zato se svi ovdje trude da se osjećaju sigurno i prihvaćeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo