Leko za RTL direkt / 'Sabor će u petak glasati o raspuštanju, a vjerujem da će biti raspušten 28. rujna'

Predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko za RTL Direkt je rekao kako će Sabor u petak donijeti odluku o raspuštanju, no da on vjeruje da će biti raspušten 28. rujna te da će tada početi teći rok za određivanje datuma parlamentarnih izbora

16.9.2015.
23:04
VOYO logo

Gost RTL Direkta bio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko koji je sa Zoranom Šprajcom razgovarao o izbjegličkom valu koji je stigao u Hrvatsku, ali i četverogodišnjem sazivu Sabora te datumu raspisivanja parlamentarnih izbora. 

Jeste li već dobili pozivnicu na sjednicu VONS-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisam.

Što VONS u ovoj situaciji može učiniti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može sagledati situaciju i dobiti informaciju o svim strukturama, državnim i društvenim, koje bi trebale sudjelovati u upravljanju humanitarnom krizom, ali i ako humanitarna kriza preraste u nešto drugo.  

Je li ovo više sigurnosni ili humanitarni problem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada je to humanitarni problem za Hrvatsku. Međutim, kriza sa izbjeglicama u Europskoj uniji poprima neke druge obrise i pitanje je kada će ona dobiti i druga obilježja, i u Hrvatskoj. 

Prihvat izbjeglica za sada prolazi dobro, organizirano. Po vama, koliki pritisak Hrvatska može izdržati i što ako se zatvore sve granice dalje prema Shengenu? Kakva će onda dalje biti naša politika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je jedno od pitanja koje treba procijeniti i Vijeće za nacionalnu sigurnost. I službe koje sudjeluju u tim procjenama moraju uvjeriti tijela, koja odlučuju o financiranju i organizaciji, da su spremne za taj iznos.   

Kada ćete raspustiti Hrvatski sabor, jer će taj datum utjecati na datum izbora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dogovoru koji sam dobio od vladajuće koalicije, glasat ćemo o njihovom prijedlogu odluke u petak 25. rujna. Drugim riječima, tada će Sabor donijeti odluku o raspuštanju.

Je li to datum kada počinju teći ustavni rokovi za održavanje izbora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ćemo vidjeti kako će biti pripremljena odluka od onih koji su za to ovlašteni, a to je parlamentarna većina. 

Drugim riječima, Sabor može donijeti odluku u petak, ali on može biti raspušten svaki drugi dan?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskreno rečeno, mislim da će biti u petak izglasana, donesena. A da će Sabor donijeti odluku da stupa na snagu 28. i od tada će onda teći rok koji mora uvažiti predsjednica. 

Zadnjih mjeseci bilo je dosta polemike oko toga datuma izbora. Bilo je dosta glasnih primjedbi da bi datum izbora trebao biti fiksiran unaprijed kako bi se izbjegla ova prepucavanja. Kakav je vaš stav o tome?  

To je, rekao bih, pitanje kada nema nema pametnijih i ozbiljnijih pitanja kako usmjeriti hrvatsko društvo u prosperitetnije vode. Bez obzira tko što govorio, Hrvatska mora razmišljati dugoročno jer ima veliki teret, a to je strani dug. Istina, politike se sustavno mijenjaju i pokazuju rezultate, međutim mi i dalje imamo problem i o tom problemu moramo prvenstveno voditi brigu. Drugim riječima, ustav je riješio pitanje, koje su digli na visoku razinu, i to nema potrebe za dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnost rad Sabora ocjenjuje uglavnom kroz ovakve polemike. Kako biste vi ocijenili ovaj mandat Sabora?

Sabor ima višestruku funkciju. Dvije najvažnije funkcije su da donosi zakone i da nadzire rad tijela koja su odgovorna Saboru. Obje ove funkcije je Sabor, rekao bih, odradio na razini europskih parlamenata, a možda i odgovornije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je najbolje Sabor odradio u ovom mandatu?

Pa pripremili smo promjene i uveli u Hrvatsku promjene politike i odgovornosti, a zadržali smo stabilnost sustava u cjelini, i pojedinih sustava u durštvu. Hrvatska je stabilna zemlja, bez obzira što ima značajne probleme. I vrlo je važno da se nastavi s tim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što je bilo najlošije?

To će građani ocijeniti na izborima.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani dosta negativno ocjenjuju saborske zastupnike. Smatra se da je to najbolji posao u zemlji, na kojem ima beskrajno mnogo neradnih dana, a i kada radite da slabo radite i sve se svodi na prepucavanja.  

Građani ocjenjuju Sabor sa svoje točke gledišta, i ono što vide, ili ono što im vi novinari prenesete. Međutim, ja bih volio da građani, pa i vi novinari, pogledate na stranice Hrvatskog sabora gdje je postavljen kompetan izvještaj za ovaj mandat i svi poslovi koje je saborski zastupnici obavljaju u svojoj dužnosti. Međutim, građani očekuju od Sabora da im donesu bolji i sigurniji život. Mi smo to u ove četiri godine značajno unaprijedili.      

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo