JEDNOMJESEČNI ODMOR / Zastupnici odrađuju zadnji radni dan prije stanke: Posao bi se mogao odužiti, a čeka ih i domjenak

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Nakon plenarne sjednice, predsjednik Sabora Gordan Jandroković upriličit će prigodni domjenak za zastupnike

14.12.2018.
9:50
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Glasovanjem o raspravljenim točkama, Hrvatski sabor u petak će zaključiti redovno jesensko zasjedanje, a zastupnici otići na jednomjesečni odmor.  

Glasovanje se očekuje oko 15 sati s obzirom na to da se zastupnici izjašnjavaju o gotovo 140 amandmana na raspravljene zakone. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među stvarima o kojima se glasuje nalazi se i Deklaracija o položaju Hrvata u BiH i europskom putu BiH. Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske, koji je Deklaraciju predložio, u četvrtak je odbio većinu amandmana podnijetih na nju, pa će se tek vidjeti hoće li se taj dokument izglasovati konsenzusom na koji pozivaju vladajući.

S obzirom da su mu odbijena sva četiri amandmana, očekuje se da za Deklaraciju neće glasovati zastupnici Mosta NL, SDP-u je odbijena većina od 15 amandmana, no kako će glasovati, o tome će se definitivno odlučiti na sjednici Kluba zastupnika SDP-a uoči glasovanja o Deklaraciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O podnijetim amandmanima Vlada se izjasnila na sinoćnjoj telefonskoj sjednici.

Sa zanimanjem se očekuje glasovanje o prijedlogu zakona o udžbencima s obzirom da je 'Bandićev' Klub zastupnika, koji je dio saborske većine, podršku zakonu uvjetovao prihvaćanjem svog amandmana o besplatnim udžbenicima za osnovne škole, s tim da bi Vlada, ovisno o raspoloživom novcu, svake školske godine mogla odlučiti i o financiranju onih za srednjoškolce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minstrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na sve je odgovorila najavom da će, ne prođe li zakon, otići s ministarskog mjesta.

Vlada je na telefonskoj sjednici dala suglasnost za prihvaćanje toga amandmana, u izmijenjenom (dopunjenom) obliku. Nakon što je državna tajnica to obrazložila u sabornici, Robert Jankovics, predsjedavajući Bandićeva Kluba, zahvalio je u ime 100.000 roditelja i rekao da će to biti demografska mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor bi trebao glasovati i o SDP-ovoj Interpelaciji o radu Vlade zbog njezinog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava Za dom spremni.

Nakon plenarne sjednice, predsjednik Sabora Gordan Jandroković upriličit će prigodni domjenak za zastupnike, djelatnike saborske Stručne službe i novinare akreditirane u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo