počinje redovno zasjedanje / Sabor novu sezonu počinje aktualcem: Oporba nezadovoljna mjerama i načinom rada, Ustavni sud mogao bi opet imati posla

Oporba je i dalje nezadovoljna s pravilima koje diktira Poslovnik

16.9.2020.
7:45
VOYO logo

Za saborske zastupnike ovo nije bilo dugo i toplo, već radno ljeto, a povratak na Markov trg, u klupe razmještene u tri dvorane već je stiglo.

Nakon dviju izvanrednih sjednica Sabor počinje danas s redovnim zasjedanjem i to aktualnim prijepodnevom na kojem će 41 zastupnik i zastupnica postavljati pitanja premijeru i ministrima, sve to uz poštovanje distance i mjera i naravno uz obavezne maske na licu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te mjere su prihvatljive svima no da nema potrebe za ograničavanjem replika i skraćivanjem izlaganja, smatra ljevica koja od Ustavnog suda očekuje brz odgovor, nakon što sutra pošalju zahtjev:

Image
nakon odluke ustavnog suda /

Selak Raspudić: 'Radi se o parapolitičkom tijelu i nitko nije ni očekivao drugačiju odluku'

Image
nakon odluke ustavnog suda /

Selak Raspudić: 'Radi se o parapolitičkom tijelu i nitko nije ni očekivao drugačiju odluku'

"Sva pravila koja su donesena poslovnikom zapravo zadiru u osnovnu intenciju ustavotvorca, a to je parlamentrana demokracija. Ustav nigdje ne predviđa suspendirani model rada Sabora", poručila je Sandra Benčić, saborska zastupnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su pravila dobila podršku na Predsjedništvu Sabora, nezadovoljni su i u SDP-u, ali i na desnici:

"Sigurno da ta odredba Poslovnika i nama kao opozciji uskraćuje mogućnbost rada i ukazivanja na greške vlasti što vlasti paše", izjavio je Nikša Vukas, glavni tajnik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš je stav da su zastupnici zakinuti za svoja osnovna prava da govore, slušaju, repliciraju, iskazuju svoja mišljenja i svjetonazorske govore", rekao je Milan Vrkljan, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

Oporbene žalbe na rad parlamenta, za premijera su tek puka želja novih zastupnika da se istaknu dok je on, kako je prebrojio, do sada u novom sazivu već pet puta odgovarao na pitanja, i s tim kaže nema problem:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu razumjeti voljni moment novih zastupnika da ih se vidi, čuje kao izgovor da budu pred jednom od kamera i onda je to super, glavna stvar. Sabor postoji da kontrolira izvršnu vlast, i kako god Sabor odluči o radu, tako će i biti", poručio je Andrej Plenković.

Istodobno iz izolacije u kojoj su se našla četvorica zastupnika, dvojica izlaze, no s radom od kuće nastavlja HDZ-ov gradonačelnik Dubrovnika:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dnevno sastanke održavam putem aplikacija tako da ničim ne pati moj rad ni kao gradonačelnik ni kao zastupnik. Drago mi je dao sam bio među prvima koji su glasali putem on linea", rekao je Mato Franković, saborski zastupnik.

U radu Sabora, izgledno je, bit će još promjena, a klubovi zastupnika dostavit će svoje prijedloge predsjedniku parlamenta baš kako su to i dogovorili prošli tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo