sjednica / Sabor o amandmanima na proračun za 2019.: Bandić traži 218 milijuna kuna za besplatne udžbenike

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

U srijedu je dogovoreno da će Vlada do iduće školske godine pronaći model kako bi djeca imala besplatne udžbenike

30.11.2018.
7:03
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Hrvatski sabor u petak sjednicu nastavlja raspravom o amandmanima na državni proračun za 2019. godinu na koji je podneseno 219 amandmana, kao i o onima na rebalans proračuna za ovu godinu na kojeg je podnesen tek jedan Živog Zida.

"Bandićev" saborski Klub Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika amandmanom je zatražio da se u proračunu osigura 280 milijuna kuna za besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

U srijedu je na sastanku vladajuće koalicije između ostalog dogovoreno da će Vlada do iduće školske godine pronaći model kako bi djeca u osnovnim školama u cijeloj Hrvatskoj iduće godine imala besplatne udžbenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među amandmanima na proračun našao se i onaj SDP-ovog Arsena Bauka da se Državnom uredu za sport uzme 20 tisuća kuna i preusmjerilo na Ured predsjednice za novu stavku - Navijačke aktivnosti i rekviziti.

"2018. ostat će upamćena po povijesnim uspjesima hrvatskih sportaša, ali i po značajnom sudjelovanju predsjednice u njihovom obilježavanju Sabor bi prihvaćanjem tog amandmana jasno i nedvosmisleno izrazio potporu predsjednici u daljnjim aktivnostima sličnog tipa", ironično je pojasnio Bauk razloge njegovog podnošenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim o amandmanima na proračun za iduću godinu i rebalans ovogodišnjeg proračuna, zastupnici bi  trebali raspraviti i one podenesene na nekolicinu do sada raspravljenih zakona.

O proračunu, rebalansu te drugim raspravljenim točkama Sabor bi trebao glasovati u ponedjeljak. Tada bi se trebalo glasovati i o Zakonu o udomiteljstvu koji je izazvao nesuglasice u vladajućoj koaliciji na relaciji HDZ – HNS. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS je, naime, na zakon podnio amandman kojim je zatražio da i istospolni i neformalni životni partneri imaju mogućnost udomljavanja djece jer, u suprotnom neće podržati zakon, a predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak zaprijetio je kako će, ne prihvati li se njihov amandman, ići na preispitivanje ustavnosti toga članka.

"Vlada nema dileme oko toga da se prepoznaju i osude totalitarni i nedemokratski režimi"

Hrvatski sabor završio je u noći s četvrtka na petak raspravu o  SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade RH radi njezinog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava "Za dom spremni" koji su u HDZ-u odbacili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (HDZ) je u ime Vlade u zaključnom obraćanju rekla kako Vlada nema dileme oko toga da se prepoznaju i osude totalitarni i nedemokratski režimi i postupati u skladu s Ustavom.

U vezi s HOS-ovom pločom postavljenom u Jasenovcu, istaknula je kako njome nije komemoriran režim, nego žrtve poginule u Domovinskom ratu. Za razliku od prethodnih Vlada ova je formirala vijeće koje je donio dokument kao temelj za daljnje djelovanje i s kojim je postignut konsenzus, rekla je. Treba nastaviti istraživanje svih žrtava u 20. stoljeću, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime predlagatelja Bojan Glavašević  (SDP) ustvrdio je kako Hrvatsku još čeka demokratsko odrastanje i da se trebaju poštivati doneseni zakoni, a osvrnuo se i na istup HDZ-ovog zastupnika Petra Škorića koji je napao pučku pravobraniteljicu Loru Vidović jer je upozorila na Vlaidno toleriranje povijesnog revizionizma.

Joško Klisović (SDP), također u ime predlagatelja, istaknuo je kako je potrebno brzo i odlučno Vladino djelovanje, a što, kako je rekao, premještanje HOS-ove ploče s pozdravom Za dom spremni iz Jasenovca u Novsku - nije.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo