NIJE PROŠAO PRIJEDLOG OPORBE / Sabor odbio osnovati novo istražno povjerenstvo za Agrokor: 'Zbog čega skrivate istinu?'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ je ustrajao na protuzakonitosti osnivanja povjerenstva

31.10.2018.
13:10
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor odbio je u srijedu oporbeni prijedlog da osnuje novo istražno povjerenstvo za Agrokor. Za osnivanje je glasovalo 48 zastupnika, protiv ih je bilo 74.

HDZ je ustrajao na protuzakonitosti osnivanja povjerenstva jer zakon jasno ističe da se ono ne može osnovati ako je za neka ključna pitanja otvoren sudbeni postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postupak je pokrenut", istaknuo je Branko Bačić, odbacujući oporbene tvrdnje kako je afera Hotmail bila protuzakonita. "To nije točno, savjetnici su koristili sredstva vjerovnika, ne 'naša' sredstva, a i DORH je po kaznenoj prijavi Živog zida istražio slučaj i utvrdio da nije bilo nezakonitosti", tumačio je Bačić.

Oporba je pozivala vladajuće, prije svih HDZ, da se ipak predomisle, pa su tražili stanke kako bi im dali priliku za to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam da su mnogi bili na predstavljanju knjige bivše potpredsjednice Vlade Martine DalićAgrokor – slom ortačkog kapitalizma, i da su impresionirani onime što je Dalić rekla, ali ja vas moram izbaciti iz iluzije, nije došlo do kraja ortačkog kapitalizma, nego je on nastavljen", poručio je SDP-ov Peđa Grbin.

"Razmislite još jednom. Skrivate istinu o aferi Lex Agrokor", ustrajao je Gordan Maras, prozivajući vladajuće kako su im prijatelji zaradili milijune i da im je to omogućila HDZ-ova vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog čega niste za povjerenstvo i zbog čega skrivate informacije? Dajte da građani čuju što je istina", poručio im je Maras.

Osnivanje povjerenstva tražio je i MOST-ov Nikola Grmoja, koji je podsjetio da je povjerenstvo osnovano prošle godine omogućilo i svjedočenje bivšeg guvernera Željka Rohatinskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbeno traženje stanki iznerviralo je Željka Glasnovića (NHZ), koji je ustvrdio da bi takve stanke trebalo zabraniti jer su samo "čupanje dlaka sa svinjske stražnjice".

Odluku da se osnuje novo povjerenstvo predložio je MOST, a potpisalo 16 zastupnika. Povjerenstvo se, prema njihovom ideji, trebalo baviti okolnostima nastanka zakona Lex Agrokor, a posebice aferom Hotmail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagovornici Povjerenstva isticali su da ono mora utvrditi sve okolnosti vezane uz utvrđivanje stanja u koncernu Agrokor te pripremu i donošenje zakona Lex Agrokor, posebno tko je, kada, kako i zašto donio odluku o modelu rješavanja problema u Agrokoru, okolnosti formiranja grupe Borg u tzv. aferi Hotmail i ulogu državnih dužnosnika u tome, kako je ta grupa izradila zakon itd.

Show u Saboru: Grmoja i Maras naljutili Radina, dao im je opomene

Žestoko je 'iskrilo' u srijedu ujutro na početku saborskog zasjedanja između Mostovog zastupnika Nikole Grmoje, koji je tražio stanku zbog oprosta duga suprugu ministrice vanjskih i europskih poslova,  i predsjedavajućeg Hrvatskog sabora Furija Radina, koji stanku nije odobrio jer se ne odnosi na točku dnevnog reda o kojoj se raspravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potporu Grmojinom zahtjevu dao je i SDP-ovac Gordan Maras te su obojica opomenuti.

"Tražim stanku jer sam konsterniran činjenicom da muž ministrice vanjskih poslova Pejčinović Burić ne plaća račune. To je čovjek koji je utukao 5 milijuna kuna u štetni projekt termoelektrane na plin, koja je trebala biti na rijeci Cetini, a koji smo zaustavili. Čovjek se nikako ne može nazvati socijalnim slučajem, a sada mu Milan Bandić na temelju zakona koji je donijela ova vlada bez socijalniih kriterija otpušta dugove", rekao je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radin mu je uzvratio da se stanka može tražiti samo za temu o kojoj Sabor raspravlja, a raspravlja o godišnjem izvješću o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Maras dobacivao iz klupe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Jel Vi to kao član vladajuće koalicije smatrate da je u redu da se ljudima koji imaju milijune otpuštaju dugovi i još opravdavate takve postupke? Ova vlada i ova ministrica ide iz afere u aferu, ona štiti protupravno trošenje novca u svom ministarstvu, a sada njezinom mužu milijunašu grad Zagreb otpušta dugove kao socijalnom slučaju", ustrajao je Grmoja, kojeg je Radin bezuspješno pokušavao prekinuti.

Na kraju mu je dao opomenu, obrazloživši je zlouporabom Poslovnika,  što je potaklo i Marasa da se požali na povredu Poslovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neopravdano ste odbili stanku Klubu Mosta jer je tema usko vezana uz rad inspektorata i zakonom koji je na snazi", podržao je Maras Mostovce te i sam zaradio opomenu.

To ga međutim nije smirilo i nastavio je dobacivati kritike iz klupe, a Radin ga je više puta upozorio da će mu, ne prestane li, dati i drugu opomenu, što će značiti da više danas neće moći govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maras je međutim nastavo provocirati, a Radin se predomislio: "Neću Vam dati drugu opomenu jer mi nije isto voditi sjednicu kada Vas nema!"

"Grad Zagreb odlučio je u skladu s odredbama Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama oprostiti do 10 000 kuna građanima koji su u blokadi i pod ovrhom, a budući da nije određen imovinski cenzus, dugovi se opraštaju svima, pa i onim najbogatijim Zagrepčanima", objavio je Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo