Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
NOVA PRAVILA

Sabor omogućio uzgoj konoplje u medicinske svrhe: Kako do odobrenja za proizvodnju?

Prihvaćanjem amandmana HDZ-ova Ivana Ćelića zakonom je dopušten uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe

Image
Foto: Pixsell
Hina/ 5.4.2019. u 16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koje je u petak usvojio Hrvatski sabor, definira se pojam novih psihoaktivnih tvari, ministru zdravstva pak omogućava se donošenje naredbe o njihovoj zabrani dok se pravnim osobama omogućava uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe.

Definiranje pojma „novih psihoaktivnih tvari“ nužno je zbog pojave i brzog porasta broja novih psihoaktivnih tvari u EU i Hrvatskoj koje nisu pod zakonskom kontrolom i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju.

Prihvaćanjem amandmana Ivana Ćelića (HDZ) zakon također dopušta uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe. Odobrenje za uzgoj konoplje davat će Ministarstvo zdravstva temeljem zahtjeva pravne osobe koja ima proizvodnu dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Usvojen Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma 

Sabor je donio i Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma koji propisuje niz mjera za djelotvornije sprečavanje financiranja terorizma i veću transparentnost financijskih transakcija, u skladu s EU direktivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Najvažnija pitanja koja se uređuju tim zakonom su to što se uvode novi obveznici provedbe mjera sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma, uređuje Registar stvarnih vlasnika pravnih subjekata, i to segment koji se odnosi na javni pristup. Uz već propisanu dostupnost podataka o stvarnim vlasnicima, javnosti će biti dostupni i podaci o fizičkim osobama koje su stvarni vlasnici pravnih subjekata te će se nalaziti u Registru.

Izmjenama zakona iz popisa pravnih subjekata koji su dužni dostaviti podatak o stvarnom vlasniku u Registar izostavljene su fundacije te pravni subjekti kojima je osnivač država ili lokalna jedinica. 

Upravo se čita

Image
za premijera sve

Dan nakon incidenta s 'milijuntom putnicom' iz Zračne luke Zadar muk. Turističke zajednice zanimljivog gledišta

U popis članova obitelji politički izložene osobe dodane su, za potrebe provedbe mjera pojačane dubinske analize, životni partner ili osoba s kojom je politički izložena osoba u neformalnom životnom partnerstvu.

Donesen Zakon o korištenju psa pomagača

Sabor je donio i Zakon o korištenju psa pomagača koji će omogućiti većem broju osoba s invaliditetom korištenje terapijskog psa, a većem broju pasa uključivanje u školovanje. Novi zakon uređuje pružanje pomoći i podrške korištenjem psa pomagačaili terapijskog psa osobama s invaliditetom ili s kroničnom bolesti i djetetu s teškoćama u razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U drugo čitanje Sabor je poslao paket od tri vodna zakona - o vodama, vodnim uslugama i financiranju vodnog gospodarstva kao i prijedlog Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu te izmjene Zakona o policiji.

Hina/ 5.4.2019. u 16:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
zaražena hrana

Više od 80 ljudi na svadbi se zarazilo salmonelom, u bolnici završili i mladenci. Restoran mora platiti odštetu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba