politika lutanja? / Saborska se oporba obrušila na Plenkovićev nastup u UN-u i hrvatsku vanjsku politiku

Image
Foto: AP

Grabar-Kitarović žali zbog Cerarova otkazivanja sastanka s Plenkovićem

22.9.2017.
15:40
AP
VOYO logo

Saborska se oporba u petak, u kontekstu otkazivanja posjeta slovenskog premijera Mire Cerara Zagrebu, žestoko obrušila, kako na obraćanje premijera Andreja Plenkovića u UN-u kojem je "službeno" odbacio arbitražnu presudu, ocjenivši njegov nastup "korakom natrag", tako i na cjelokupnu hrvatsku vanjsku politiku nazivajući je "politikom lutanja".

"Razočarani smo nastupom premijera Plenkovića u Općoj skupštini, ne zbog toga što je rekao nego zbog toga što je o toj temi uopće govorio, jer to nije mjesto gdje se otvara tema koja je u tom trenutku u procesu pregovora", rekla je Vesna Pusić (Klub GLAS i HSU) nakon saborske stanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je, drži Pusić, tema za tihu diplomaciju jer tu temu na takvom sastanku 99,9 posto ljudi ne razumije.

"Mi se još uvijek nadamo da još ima šanse da se taj prijepor riješi na civiliziran način prihvatljiv za obje strane, ali otvaranjem te teme na općoj skupštini UN-a ta se šansa znatno smanjila", uvjerena je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je, kaže, učinjen korak natrag.

Čelnik Mosta Božo Petrov zatražio je da se premijer Plenković pojavi u Saboru ili na Odboru na vanjsku politiku te da se napravi tematska sjednica na tu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik hrvatske vlade i premijer Cerar dogovorili su se za sastanak koji je sada otkazan, prije nego se našao s oporbenim čelnicima. Andrej Plenković je potvrdio da arbitražnu oduku ne prihvaćamo javno na skupštini UN-a u trenutku kada su mu oporbeni čelnici redom rekli da odluka arbitraže za nas ne vrijedi. Mogao je samo nakon toga potvrditi. Premijer Cerar se nakon toga naljutio, a vi zaključite sami", poručio je Petrov.

SDP-ovac Domagoj Hajduković zamjerio je jer, kaže, očekivalo bi se da će čelnici oporbe biti na sastanku informirani o poduzetim koracima te o koracima koje ćemo povući ali od toga nisu čuli ništa. "Ako premijer želi našu podršku trebamo imati informaciju, a mi ju dobili nismo", poručio je Hajduković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je, kaže, sam isprovocirao sukob, a Cerar je to iskoristio.

"Premijer neće riješiti problem sa Slovenijom jer je cijela hrvatska vanjska politika politika lutanja. Mi smo se sa svim susjednima uspjeli posvađati. Umjesto da se približavamo EU mi imamo u vanjskoj politici potpunu podređenost SAD-u", rekao je Branimir Bunjac (Živi zid).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik HSS-a Krešo Beljak poručio je kako hrvatska diplomacija nema odgovor kako riješiti probleme jer nju "ne vode diplomati, već osobe s naslovnice tjednika".

"S današnjim datumom gospođa ministrica je vrlo ozbiljno optužena na naslovnici 24 sata da je njezin suprug uključen u aferu tešku milijardu eura", rekao je Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako su Davor Ivo Stier i Miro Kovač, iako dobro razumiju vanjsku politiku, maknuti od strane vladajuće garniture HDZ-a.

Pozvao ih je da se unutar stranke kao "kvalitetni diplomati" uključe u rješavanje spora sa Slovenijom umjesto što je to prepušteno diletantima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Cerar je u svom govoru spomenuo međunarodno pravo i obvezu poštivanja odluka arbitražnih sudova. Mi kažemo da to poštujemo, ali ne možemo i odluku koja je donesena nakon što je rad suda bio kompromitiran i to moramo i dalje govoriti jer mi smo bili žrtva. Gospodin Cerar je iskoristio, to je moja interpretacija, ovaj govor iako je sam spomenuo međunarodne sudove, kao izliku da ne dođe u Zagreb jer je bio pod pritiskom kolega i u stranci i drugim strankama i to je politika", rekao je HDZ-ov Miro Kovač.

Ponovio je i kako se to pitanje treba riješiti bilateralno. "I to želimo. Ako ne možemo utvrditi granicu sjest ćemo za stol i možemo riješiti pitanje upravljanja zaljevom na korist ribara, ali ovako opsesivno korištenje te teme u javnosti dugoročno nema smisla", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak da žali zbog odluke slovenskog premijera da otkaže dogovoreni sastanak s hrvatskim predsjednikom vlade jer smatra da prijateljske države trebaju razgovarati upravo zato da bi pronašle rješenje za granični spor.  

"Žao mi je da premijer Cerar ne dolazi u Zagreb", rekla je predsjednica novinarima u Zagrebu pri obilasku štandova akcije "Kupujmo hrvatsko". Smatra da razgovore treba nastaviti i da nije dobro nikakvo dizanje tenzija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovor je dobar čak i kada se ništa ne dogovori", a prijateljstvo treba održavati jer su Hrvatska i Slovenija "prijateljske države" s otvorenim pitanjem, rekla je.

"Ne slažemo se u ovome trenutku oko njegova rješenja, ali da bi se iznašlo rješenje upravo treba razgovarati", istaknula je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koliko je primjereno govoriti pred Općom skupštinom UN-a o hrvatsko-slovenskoj arbitraži, predsjednica je odgovorila da je premijer Plenković iznio "hrvatske stavove". 

"Ja podržavam hrvatske stavove, stavove kojima je postignut nacionalni konsenzus", rekla je aludirajući na odluku Hrvatskog sabora iz srpnja 2015. o izlasku iz postupka arbitraže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o pitanju međunarodnog prava", rekla je predsjednica i ocijenila: "Ako vi kompromitirate arbitražu, nažalost dajete primjer i drugima da tako mogu postupati i da će to proći". 

Predsjednica nije htjela komentirati navode da je bosanoskohercegovačka Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) prisluškivala potpredsjednicu vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić i vladina povjerenika za "Agrokor" Antu Ramljaka jer o tome nema podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim vas da se obratite našim službama, jer to ne mogu komentirati niti imam ikakve konkretne podatke".

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo