'pucaju po šavovima' / Salapić: 'Ako se ne riješi pitanje SOA-e, Hrvatskoj prijete prijevremeni izbori'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik HDSSB-a Josip Salapić komentirao je sabotažu prilikom formiranja Odbora za nacionalnu sigurnost, kao i situaciju sa smjenom šefa SOA-e Draganom Lozančićom

9.2.2016.
11:56
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Gostujući u emisiji Novi dan televizije N1 saborski zastupnik HDSSB-a Josip Salapić smatra kako Domoljubna koalicija puca po šavovima te im zamjera izostanak najavljenih reformi i bavljenja gospodarstvom i zapošljavanjem. 

Image
olujić za rtl direkt /

'Predsjednica kod smjene Lozančića nije poštivala Ustavom i zakonom propisanu sigurnosno-obavještajnu proceduru'

Image
olujić za rtl direkt /

'Predsjednica kod smjene Lozančića nije poštivala Ustavom i zakonom propisanu sigurnosno-obavještajnu proceduru'

"Ako se ovo nastavi, mislim da je Hrvatska pred prijevremenim izborima. Domoljubna koalicija puca po šavovima i međusobno se obračunavaju. Ne mogu se složiti oko osnovnih stvari. O reformama nismo ništa čuli, nema nijednog zakonskog prijedloga", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska se našla u krizi koju u Saboru nismo očekivali. Očekivali smo da ćemo se baviti problemima gospodarstva, zapošljavanja, reformama... Ovo što se događa sa SOA-om je krajnje zabrinjavajuće, a saborski Odbor za nacionalnu sigurnost još uvijek nije formiran. Predsjedničko mjesto tog odbora zakonski pripada najvećoj oporbenoj stranci, u ovom slučaju SDP-u. Ni jedna druga opcija ne može na to utjecati tko će biti njihov kandidat, zakon je tu jasan. Razlozi za neprihvaćanje Ranka Ostojića ne mogu biti njegove objave na društvenim mrežama vezane za pitanja unutar njegove stranke", dodao je. 

Salapić je istaknuo kako će se DraganLozančić morati objasniti i Saboru i javnosti ako je prekršio zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da Lozančić neće odstupiti. Ako je bio sastanak predsjednice i premijera, a bio je, onda je taj isti dan trebalo biti potpisano razrješenje i odmah ići u Sabor. Nadam se da će premijer sada presjeći i odlučiti kako treba, a saborski Odbor bi mu tu mogao znatno pomoći", rekao je.

Upitan što će se dogoditi ako se dokaže da Lozančić nije kršio zakon, odgovorio je: "Onda dolazimo do novog problema. I svi uključeni će imati štošta za objašnjavati. I u predizbornoj kampanji se govorili o SOA-i, tko će ju voditi. SOA-a nije i ne može biti predizborna tržnica. Ukoliko se ovakva situacija nastavi, onda su ispred nas prijevremeni izbori".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salapić je također komentirao i činjenicu da Odbor za nacionalnu sigurnost još nije formiran.

"Odbor ima veliku ulogu i ako pogledamo što se dogodilo proteklih dana, jasno nam je zašto još nije formiran. U ovakvoj situaciji formiranje Odbora uvelike bi pomoglo predsjedniku vlade da riješi ovu situaciju, da se vidi je li prekršen zakon i jesu li ugroženi nacionalni interesi, no očito je da ovdje nešto nije redu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Članovi Odbora su odabrani i on bi tehnički mogao funkcionirati i bez predsjednika. Može ga sazvati potpredsjednik Miroslav Tuđman ili predsjednik Sabora. Odbor može funckionirati bez predsjednika mada to nije dobro. Moraju postojati jasniji razlozi zašto je Lozančić smijenjen i kako je točno prekršio zakon, a ne ovako kako je to napravljeno. S obzirom da je prošlo nekoliko dana od odluke predsjednice, a premijer se još nije javio to sigurno nije dobro. Saborski odbor bi tu sigurno mogao pomoći. Da su se izrazili da gospodin Ostojić ne odgovara iz nekih stručnih razloga to bi bilo nešto drugo, a ne njegov vokabular prema članovima njegove stranke", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo