što, kako i zbog čega / Salmonela pronađena u omiljenim namirnicama, u tijelu ostaje i do dva mjeseca. Kako je prepoznati?

Image
Foto: Shutterstock

HZJZ je izdao preporuke kako prevenirati salmonelozu

30.9.2022.
16:00
Shutterstock
VOYO logo

Ranije ove godine zbog salmonele je opozvano nekoliko različitih Kinder proizvoda, a zadnjih dana ta bakterija pojavila se u jajima hrvatske farme, a onda je zabilježena i u napolitankama.

Sve to dovoljan je razlog da se podsjetimo što je to salmonela, bolest koju uzrokuje, ali i što učiniti kako bi prevenirali zarazu ili pak kako reagirati u slučaju oboljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) navodi kako od svih bakterija koje mogu izazvati bolesti koje se prenose hranom, najčešće govorimo o salmonelama, a bolest koju uzrokuju je salmoneloza.

Simptomi

To su bakterije koje normalno žive u crijevu životinja, a kada zaraze čovjeka, izazovu bolest. Kad se čovjek zarazi putem onečišćene hrane, vrijeme inkubacije najčešće traje od 12 – 48 sati. Bolest je obično blaga i traje 1-4 dana s blažim simptomima, a ponekad dolazi do teže bolesti dužeg trajanja, što može zahtijevati i liječenje u bolnici do desetak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu dalje kako težina bolesti ovisi o vrsti salmonela, količini koja je unijeta u tijelo i otpornosti organizma. Moguće je da se iz istog izvora zarazi više ljudi, a da svatko ima različitu težinu bolesti.

U svakom slučaju, bez obzira na težinu salmoneloze, simptomi su slični: mučnina, grčevi u trbuhu, osjećaj slabosti, povišena tjelesna temperatura, proljev, vrućica, a ponekad i povraćanje. Liječi se uobičajeno simptomatski i nadoknadom tekućine, a antibiotici se preporučuju u kompliciranim slučajevima, ako salmonele izazovu infekciju u krvi. Salmoneloza može biti teška bolest s gubitkom tekućine iz tijela zbog proljeva, visoke temperature i eventualno povraćanja. Tada je potrebno primiti infuziju jer bolesnik ne može piti, a potrebna mu je rehidracija tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oboljenje na dva načina

Pojašnjavaju potom kako se od salmoneloze može oboljeti neposrednim i posrednim putem, dodirom s brojnim vrstama zaraženih životinja, prehrambenim proizvodima dobivenim od tih zaraženih životinja i od njihovih izlučevina.

Čovjek se najčešće zarazi konzumiranjem onečišćenih kokošjih jaja i piletine, ali i uslijed nehigijenske pripreme hrane te putem nečistog pribora i drugih onečišćenih namirnica. Iz jaja zaražene peradi izlegne se zaražena mladunčad ili se salmonele raznose izmetom. Zaražena je perad kliconoša salmonela u svojim crijevima ili krvi. Prilikom procesa klanja se crijeva i sadržaj crijeva mogu oštetiti i razliti po mesu te se tako salmonelama ili drugim crijevnim bakterijama zagadi i meso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kliconoša idućih mjeseci

Nakon prebolijevanja salmoneloze, čovjek je kliconoša obično oko dva mjeseca, pa u tom razdoblju treba pojačati osobnu higijenu, posebice nakon obavljanja nužde.

Zaključuju kako je naposljetku najvažnije u prevenciji salmoneloze nakon diranja piletine i jaja pravilno oprati ruke, ne držati piletinu i jaja zajedno s ostalim namirnicama, piletinu i jaja držati u zatvorenim posudama, piletinu i jaja dobro termički obraditi (skuhati ili ispeći) te piletinu i jaja konzumirati odmah nakon pripreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo