kontrole se nastavljaju / Salmonela u piletini ove godine je sijala strah među Hrvatima: u 2017. s naših polica povučeno 50-ak prehrambenih proizvoda

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Tolušić je kazao kako se kontrole nastavljaju, pa je u proračunu za iduću godinu osigurano 13 milijuna kuna više za inspekcijske poslove

20.12.2017.
12:24
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede je tijekom 2017. uzorkovala ukupno 5.018 uzoraka mesa, među kojima su njih 123, odnosno 2,4 posto bili nesukladni propisima o zdravstvenoj ispravnosti mesa, pa je s tržišta ukupno povučeno 50-tak prehrambenih proizvoda, uglavnom zbog Salmonele i to najviše u piletini.

"Ove godine s tržišta je povučeno 50-ak nesukladnih prehrambenih proizvoda, od kojih se u 40 posto slučajeva radilo o Salmonelli i to najviše u piletini. Kontrolama je primjerice utvrđen i povećani sadržaj sulfita u škampima, akrilamida u keksu, povećane količine teških metala u ribi te drugih okolišnih kontaminanata koji se mogu naći u prehrambenom lancu", priopćilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veterinarska inspekcija provodi službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene/sigurnosti hrane na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti hrane životinjskog podrijetla, što znači da kontrolira hranu životinjskog podrijetla od farmi i proizvodnje mesa, preko prerade do maloprodaje. 

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić navodi kako su veterinarske inspekcije stalno na terenu, kontroliraju zdravstvenu ispravnost, sljedivost i označavanje hrane, ali i savjetuju subjekte u poslovanju hranom. "Cilj nam je podići ukupnu razinu sigurnosti hrane i razinu povjerenja potrošača u sustav kontrole i u naše proizvođače hrane. Da bismo konzumirali sigurnu hranu svi moramo dati svoj maksimum - proizvođači u proizvodnom procesu, trgovci pravilnim uvjetima čuvanja hrane, a potrošači odgovornim i informiranim pristupom", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i kako se kontrole nastavljaju, pa je u proračunu za iduću godinu osigurano 13 milijuna kuna više za inspekcijske poslove. 

Kod nesukladnih rezultata pretraživanja mesa, veterinarski inspektori su proveli ciljanu službenu kontrolu u objektu u kojem je izvršeno uzorkovanje te propisali korektivne mjere, poput revizije procedura samokontrole proizvodnje i higijene u objektu kod subjekta u poslovanju hranom, te pojačane kontrole dobavljača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko se hrana nesukladna na kriterij sigurnosti nalazi na tržištu i dostupna je krajnjem potrošaču, pokreće se sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF sustav), hrana se opoziva s tržišta te se o nesukladnosti obavještava javnost.

 Po nesukladnom nalazu kriterija higijene procesa proizvodnje, a hrana potječe iz zemalja članica ili trećih zemalja, veterinarski inspektor pokreće RASFF sustav obavijesti kako bi izvijestilo nadležno tijelo zemlje članice ili treće zemlje, koje po zaprimljenoj obavijesti provodi kontrolu u objektu u svojoj zemlji, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo