Bljak fest / Samo za najhrabrije! Na tanjur im stavili bijele bubrege i slinave puževe...

Sve što su oduvijek htjeli kušati, ali se nikada nisu usudili mogli su okupljeni jučer u Omišlju na Trećem bljak festivalu

9.2.2020.
16:05
VOYO logo

Tripice, bikova jaja, kokošje nožice, pohani puževi, bijeli bubrezi - neki bi rekli "bljak". Zato su ga i nazvali Bljak fest, ali za one hrabre - riječ je o pravim delicijama iz Omišlja.

Sve što su oduvijek htjeli kušati, ali se nikada nisu usudili mogli su okupljeni jučer u Omišlju na Trećem bljak festivalu. "Prije jedno dvije ili tri godine su bile pohane moruzgve, eto to je bio baš specijalitet, onako domaći", kazao je Franjo Lekan iz Kraljevice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slinavi bodulski puževi

"Naoko to izgleda ružno, ali izuzetno je ukusno i lijepo", rekao je Ivica Blažević iz Omišlja. Primjerice, slinavi bodulski puževi dio su lokalne kulinarske tradicije. Sakupljaju se u sumrak na tajnim lokacijama na otoku Krku, ali prvo im treba ispričati neku priču.

"I puževi vole slikovitu priču, pogotovo što su ovo puževi bez kućice", rekao je kuhar. I zato ne mogu biti ministri, kaže novopečena krčka pošalica. Među favoritima su i takozvani bijeli bubrezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bikova muda spremaju se dan prije

"Muda od bika spremaju se 24 sata prije, skida im se lupa, stavlja se u mlijeko i friga se", rekla je Željka. 

Bljakavu svečanost predvodio je poznati pjevač Dražen Turina Šajeta kojemu je Bljak jedna od omiljenih manifestacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje ne samo da su maskirani ljudi nego je maskirana hrana, izvrsne delicije su maskirane tako da izgledaju gnjusno. Palenta ili kako Zagrepčani kažu 'žganci' mogu biti roza ili zeleni, zatim kad naprave neku slasticu u obliku odrezanih prstiju", rekao je Dražen Turina Šajeta, voditelj programa.

Uz crni rižoto od sipe, tripica na sto načina i šarenih žganaca dominira tradicionalna kiselica. Glavni sastojak broskva kiseljena u komini od crnog grožđa. Nekima bljak, drugima mljac!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo