PREAMBICIOZNO? / Sanader: Hrvatska nagodinu zrela za EU!

Premijer je uvjeren da će do kraja godine dati dovoljno gasa da zatvori gotovo sva pregovaračka poglavlja. No, sve bi mogli omesti protivnici Lisabonskog ugovora.

6.9.2008.
15:29
VOYO logo

BEČ, Austrija - Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u intervjuu objavljenom u subotu kako očekuje da će Hrvatska u roku od godine dana biti zrela za ulazak u Europsku uniju.

"Nadamo se da će do kraja godine biti otvoreno još najmanje osam do devet poglavlja, što znači da će ostati još samo jedno do dva za otvoriti te da će što je moguće više njih biti zatvoreno", rekao je Sanader u intervjuu za austrijski radio ORF.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ORF ocjenjuje kako je ovaj cilj vrlo ambiciozan imajući na umu da je Hrvatska do sada od 33 poglavlja privremeno zatvorila samo tri te da o teškim poglavljima poput poljoprivrede i ribarstva još nije pregovarano kao i da Hrvatska još mnogo mora učiniti u borbi protiv korupcije i u reformi pravosuđa i uprave.

Zato se, navodi ORF, dosadašnja postignuća Hrvatske u trogodišnjim pristupnim pregovorima s Europskom unijom mogu dvojako ocijeniti te kaže kako su na brzinu pregovora negativno utjecali parlamentarni izbori u Hrvatskoj krajem prošle godine, spor s Italijom i Slovenijom oko ZERP-a kao i granični spor sa Slovenijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader, međutim, tvrdi kako je "sve pripravljeno da bi se to postiglo".

"Mogu vas obavijestiti da ćemo tijekom ovoga mjeseca predati pregovaračka stajališta za još dva poglavlja i to za dva vrlo teška poglavlja, jedno je ribarstvo, a drugo poljoprivreda", rekao je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je u intervjuu također kazao kako Hrvatska ozbiljno shvaća borbu protiv korupcije kao i da želi ubrzati reformu pravosuđa u što spada i racionalizacija sudova. "U Hrvatskoj ne trebamo toliko sudova koliko ih imamo. To je bila teška politička odluka. Također, trebala bi biti smanjena i državna odvjetništva, ali i postati učinkovitija što je također u tijeku", kaže premijer.

ORF upozorava kako kritičari prigovaraju da ova racionalizacija može biti dovršena tek za deset godina te na veliki jaz između najave i provedbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i ako hrvatska Vlada ubrza reforme datum pristupanja Hrvatske EU ovisi i o rješavanju krize te organizacije koja je nastala irskim odbijanjem Lisabonskog ugovora. "Prije svega važno je da svih 26 zemalja ratificiraju ugovor i tada će se vidjeti kako s Irskom doći do pozitivnog dogovora. Nadam se ne samo da će naši prijatelji u Irskoj na to gledati kao i mi nego da će misliti i na to da je Hrvatska sada na redu i da će nam pomoći", rekao je Sanader koji ne očekuje da bi Slovenija mogla blokirati pristup Hrvatske u EU u slučaju da dvije zemlje do okončanja hrvatskih pregovora ne riješe granični spor.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo