POVRATAK U REMETINEC / Sanader je u zatvoru već proveo 1471 dan: Točku o Planinskoj na sjednicu Vlade stavila je Kosor...

Sanaderu ćelija nije strana, prvi put je uhićen u prosincu 2010. u Austriji, da bi u ljeto iduće godine bio izručen Hrvatskoj

4.4.2019.
22:24
VOYO logo

Nakon 3 i pol godine slobode, Ivo Sanader ponovno stanuje u Remetincu.

Čim je procurila vijest o odluci Vrhovnog suda, ispred vile Sanaderovih stigle su kamere, fotoreporteri i novinari svih hrvatskih medija. Snimila ih je s prozora Mirjana Sanader, gdje je bio Ivo u tom trenutku nije poznato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti pola sata ranije, sa Županijskog suda već je krenuo takozvani dovedbeni nalog na policiju. "Njemu je određena kazna zatvora teža od pet godina. Samim time, automatski se primjenjuje takozvani obligatorni istražni zatvor, koji je u ovom slučaju također i određen", kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poraz pravne države"

Toga je i Sanader bio svjestan kada je, čekajući policiju, izišao pred novinare, zadnji put kao slobodan čovjek. "Ovo što se danas dogodilo na Vrhovnom sudu je, ako je točno što mediji izvješćuju, jer mi još nemamo nikakvo rješenje, je poraz pravne države. Ovo je jedan od najglupljih i najbezveznijih predmeta za koje sam ja uopće čuo", kazao je Sanader.

"Dobiju guljenje krumpira"

A u tom, kako kaže, bezveznom predmetu, Sanader je prvostupanjski kažnjen sa četiri i pol godine zatvora, suoptuženi Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević dobili su po godinu dana uz zamjenu za društveno korisni rad. Sanader je, prema presudi, Fioliću pomogao da po prenapuhanoj cijeni proda ovu zgradu u Planinskoj Ministarstvu regionalnog razvoja kojoj je na čelu bio Petar Čobanković. Od početka je Sanader ponavljao - presuda je donesena bez dokaza, a lažne svjedoke ucijenio je USKOK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ivo Sanader osuđen na zatvor! Poručio je kako je sve ovo obična predstava pa sjeo u auto i krenuo prema Remetincu

Image

Ivo Sanader osuđen na zatvor! Poručio je kako je sve ovo obična predstava pa sjeo u auto i krenuo prema Remetincu

"Za taj dogovor da mene terete bez ikakvih dokaza bilo materijalnih, bilo nekih drugih, dobiju povlastice - dobiju guljenje krumpira. To smo već vidjeli sa Čobankovićem, danas smo vidjeli s Fiolićem. I to je to. Nemam što drugo reći", rekao je Sanader u travnju 2017. godine. 

Imao je što dodati Sanaderov odvjetnik, ali i tužitelji. "Očito pred ovim Sudom, gospodin Sanader nema previše šanse. Na svu sreću postoje viši sudovi", kazao je tada Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U odnosu na izrečene kazne u osnosu na prvookrivljene mislimo da je kazna preblaga", rekao je tada zamjenik ravnatelja USKOK-a Tonći Petković.

Čobanković priznao krivnju

Zanimljivo je da je točku o kupnji zgrade u Planinskoj na sjednicu Vlade stavila svojedobna Sanaderova zamjenica u Vladi Jadranka Kosor, a ministar u istoj vladi Petar Čobanković je u zamjenu za priznanje gulio krumpire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znate i sami da smo s jedne strane ukazivali na Čobankovića kao spornog svjedoka i njegovu bilježnicu iz koje je čitao unaprijed pripremljene odgovore", kazao je Čobanković. 

Sanaderu ćelija nikako nije strana - prvi put je uhićen u prosincu 2010. u Austriji, da bi u ljeto iduće godine bio izručen Hrvatsku. Krajem te 2011. pušten je da se brani sa slobode nakon što je platio 12,5 milijuna eura jamčevine, no niti godinu dana kasnije ponovno je zatvoren nakon presuda za slučajeve Hypo i INA-MOL. Više od tri godine kasnije, kada su te presude ukinute, pušten je na slobodu, nakon ukupno 1471. dana iza rešetaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Politikom se više ne bavim, ona je završena stvar. Imam sada nekoliko postupaka, i ja ću se posve koncentrirati, zajedno s mojom obranom, na te postupke", rekao je u studenom 2015. godine Sanader. 

Za druge postupke još nema pravomoćne presude

Gotovo tri i pol godine kasnije, za sve ostale postupke još nema poravomoćne presude. U slučaju INA-MOL presuda je ukinuta 2015., traje novo suđenje, u slučaju HYPO nepravomoćno je osuđen na 2,5 godine zatvora, za FIMI MEDIU je presuda također ukinuta 2015., i suđenje se ponavlja, dok je u procesu HEP–Dioki nepravomoćno oslobođen. Dugogodišnji procesi, poništavanje presuda, sve to građanima već ide na živce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader se u posljednje vrijeme žalio da zbog zdravlja ne može pratiti silna ročišta, ali konačno je naišao na sutkinju kojoj nije bilo do otezanja. Na jednu predstavu zastor je konačno spušten - Ivo Sanader ovu će noć i još mnogo narednih, spavati u zatvorskoj ćeliji. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo