SANADER PISMOM NA PLENKOVIĆA / Sanader: Kazneni progon protiv mene je politički montiran. Plenković: Da vam pravo kažem, uopće me ne zanima to pismo

Iz Ministarstva pravosuđa odbacuju teze o političkom pritisku. Zbog predmeta u tijeku pismo nisu željeli komentirati, ali kratak i jasan bio je premijer.

22.1.2021.
20:00
VOYO logo

"Kazneni progon protiv mene politički je motiviran i iniciran; ni u jednom postupku nisam imao pošteno suđenje" - ponovio je još jednom Ivo Sanader. Ovaj put bivši premijer i predsjednik HDZ-a preko svojih je odvjetnika uputio pismo javnosti s 11 točaka. U njemu piše i kako protiv njega nije bilo nikakvih materijalnih dokaza. 

Više od dva mjeseca od nepravomoćne presude u aferi Fimi media u kojoj je osuđen na 8 godina, Ivo Sanader iz Remetinca poručuje - "vrhu aktualne izvršne vlasti odgovara da budem u zatvoru".

"Vlasti odgovara da sam u zatvoru. Zato što se u montiranim procesima, bez dokaza i sa po samo jednim (lažnim i ucijenjenim) svjedokom, ovakve presude protiv jednog bivšeg predsjednika Vlade ili države u zemlji poput Hrvatske ne donose bez snažnog političkog zaleđa i diktata), poručio je.

U pismu na više od dvije stranice dotaknuo se i HDZ-a: "Pokušaj plasiranja priče o „onom“ i „ovom“ HDZ-u nije ništa drugo nego metafora bezakonja, to jest politike, koja daleko od očiju javnosti, iza kulisa, upravlja ovim apsurdnim kaznenim progonom. U ovim montiranim procesima s konstruiranim optužbama, sudovima se diktira i visina kazne zatvora".

Iz Ministarstva pravosuđa odbacuju teze o političkom pritisku. Zbog predmeta u tijeku pismo nisu željeli komentirati, ali kratak i jasan bio je premijer.

"Vidio sam kratko taj naslov, da vam pravo kažem uopće me ne zanima to pismo.
Zbog čega mislite da je da odlučio tako nešto poslati? Ne znam vidio sam samo naslov, ne znam zašto bih se osvrtao, niti je on član HDZ-a, a sad svojim pravnim problemima neka se on brine", rekao je premijer Andrej Plenković.
Sanader u 11 točaka tvrdi kako su kazneni progoni protiv njega politički motivirani. Isto to ponavlja posljednje desetljeće koliko se protiv njega vode postupci.

"Ovo je jedan od najglupljih i najbezveznijih predmeta za koje sam čuo. Ostajem pri onom da je riječ o politički motiviranom progonu koji traje već 9. godinu i ja ću se boriti i dalje da dokažem svoju nevinost", rekao je Ivo Sanader, osuđenik 4. 4. 2019.

Podsjeća i da je u slučaju INA-MOL Arbitražni sud Ujedinjenih naroda u Ženevi odlučio da nije imao pošteno suđenje. Sanader se u pismu obrušio i na Državno odvjetništvo.

Dotaknuo se i Jadranke Kosor za koju tvrdi da je uz pomoć tadašnjeg državnog odvjetnika Mladena Bajića inicirala pokretanje njegova kaznenog progona. Iz Dorha poručuju da ne komentiraju postupe u tijeku i dodaju:

"Nadležna državna odvjetništva postupaju na temelju zakona, a tvrdnja da bi tadašnji Glavni državni odvjetnik pokrenuo progon po nalogu bivše premijerke u više je navrata jasno opovrgnuta kao netočna i neutemeljena", poručio je DORH o Sanaderovim optužbama. 
Sanader je već osuđen na ukupno 22 i pol godine zatvora, ima jednu pravomoćnu presudu, a za sve za što ga se tereti, državi bi trebao vratiti 74 milijuna kuna.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo