kada će na slobodu? / Sanader nema 12,4 milijuna kuna za jamčevinu, Luka Bebić: 'Ja sam spreman dati'

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Imovina bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a i dalje je blokirana, kao prvi put kada je uz jamčevinu od 12,6 milijuna kuna pušten na slobodu. Tada su svoje nekretnine za njega založili Luka Bebić, Marijo Zubović i Jerko Rošim

1.10.2015.
19:09
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Vrhovni sud ukinuo je u četvrtak nepravomoćnu presudu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, koji će izaći na slobodu ako uplati jamčevinu u iznosu od 12,4 milijuna kuna. 

Nakon ove odluke, postavlja se pitanje kako će i koliko brzo Sanader uspjeti prikupiti iznos koji mu jamči slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova imovina i dalje je blokirana, kao i prvi put kada je uz jamčevinu od 12,6 milijuna kuna pušten na slobodu do 20. studenog 2012., kada je nepravomoćno osuđen u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Tada su novac prikupili njegovi prijatelji, koji su za njega jamčili s 300 tisuća eura u gotovini, a založili su i svoje nekretnine. Luka Bebić je založio kuću u Zagrebu, Marijo Zubović stan u Splitu, Jerko Rošim stan u Zagrebu, a Sanaderova supruga Mirjana svoju trećinu kuće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da ga puštaju na slobodu. Čini mi se čisto ljudski, dobro, da okusi slobodu poslije dugo vremena. Moje prijateljstvo nije bilo ograničeno vremenski", kaže danas Sanaderov prijatelj Jerko Rošin.

"Ja sam dao prije dva mjeseca izjavu, ne daj Bože da bude ponovno trebalo, ja sam isto spreman uvijek dati", odgovara Luka Bebić na pitanje je li spreman opet jamčiti za Sanadera.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još u prosincu 2010. godine blokirana je sva Sanaderova imovina te imovina njegove obitelji. Tada su mu blokirani računi u nekoliko hrvatskih banaka te udjeli u tvrtkama kao i imovina koju posjeduje obitelj Sanader. Računi u bankama blokirani su i Mirjani Sanader te njihovim kćerima Bruni i Petri.

Sanaderova je blokirana imovina vrijedna približno 25 milijuna kuna, usprkos stanju navedenom u imovinskoj kartici te USKOK-ovim izračunima prema kojima su bivši premijer i njegova supruga od 2000. godine mogli legalno steći oko 4,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je najvrjedniji blokirani dio predstavljala gotovina, odnosno iznos od oko 10 milijuna kuna. Drugi najvrjedniji dio bila je zbrika umjetnina koje su ovršitelji odnijeli iz Sanaderove vile u Kozarčevoj. Procjenjivalo se kako je kolekcija od stotinjak slika i skulptura vrijedna oko 6,3 milijuna kuna.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo