incident / Sanirano onečišćenje mora kod Bakra do kojeg je došlo tijekom pretovara nafte

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Nakon puknuća cijevi, djelatnik Ine zatvorio je posljednji ventil u nizu uslijed čega se dogodio nagli porast pritiska te proboj brtve na cjevovodu što je prouzročilo dodatno onečišćenje

30.12.2016.
17:18
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Kod Ininih naftnih terminala u Bakru, tijekom pretovara nafte iz naftnoga lučkog spremnika u teretni brod, u petak rano ujutro onečišćeno je more i morski okoliš, no tijekom noći područje onečišćenja brzo je ograničeno plutajućim branama i sanirano disperzantima, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Djelatnici Lučke ispostave Bakar zaprimili su od dežurnoga lučkog agenta dojavu o onečišćenju mora u petak, 30. prosinca, u 00.45 sati na lučkom vezu broj 5, luka posebne namjene "INA-naftni terminal Bakar" te su pokrenuli koordiniranu akciju uklanjanja i saniranja posljedica onečišćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Angažirana je tvrtka specijalizirana za komercijalno uklanjanje i saniranje onečišćenja mora i morskog okoliša, čiji djelatnici su sat poslije ponoći uspješno ograničili širenje onečišćenja mora plutajućim branama i započeli postupak saniranja disperzantima, stoji u priopćenju

Očevidom je utvrđeno da se incident zbio tijekom pretovara nafte iz Ininih spremnika na teretni motorni brod "Marisa N", kad je u 00.45 sati puknula armirana fleksibilna cijev za ukrcaj tereta pri čemu je more onečišćeno u obuhvatu 800 metara kvadratnih, zatim na dijelu obalnog terminalskoga postrojenja u neposrednoj blizini naftnoga spremnika i na utovarnome brodu, na koji je do trenutka incidenta ukrcano oko 900 CBM tereta, u prisutnosti prvoga časnika palube i jednoga mornara. U incidentu nitko nije ozlijeđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izjavama očevidaca, minutu nakon puknuća cijevi, djelatnik Ine zatvorio je posljednji ventil u nizu uslijed čega se dogodio nagli porast pritiska te proboj brtve na cjevovodu što je prouzročilo dodatno onečišćenje na ostalim cjevovodima, betonskom pristanu i operativnoj cesti na području terminala.

Djelatnici nadležne Lučke ispostave Bakar i Lučke kapetanije Rijeka u očevidu pregledavaju i brodsku dokumentaciju, kao i ateste o ispravnosti terminalske opreme u skladu sa mjerama propisanim Pomorskim zakonikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac naredila je koncentriranu inspekcijsku kampanju u svim naftnim terminalima, a radi utvrđivanja stanja opreme i uređaja u cilju prevencije takvih događaja, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo