ovo je strašno! / 'Sanitarni mazut', napisali su uz objavu u inicijativi iz Vranjica koja je snimila još jedno zagađenje na moru

Image
Foto: Facebook: 'Mjesto koje hoće živjeti 2020'

Štakor u moru na čijoj površini pluta masna mrlja i tragovi zagađenja na samoj rivi: 'Odnit će već vitar negdi...'

23.9.2022.
21:36
Facebook: 'Mjesto koje hoće živjeti 2020'
VOYO logo

Na Facebook stranici Inicijative "Mjesto koje hoće živjeti 2020" objavili su niz fotografija na kojima se vidi, navode mazut.

Na šokantnim fotografijama vidi se kako po površini mora pluta nešto nalik mazutu, po rivi su također masne tamne mrlje i pogotovo uznemirujuća je fotografija štakora za kojeg nije jasno je li mrtav ili pliva u takvom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I prije dva dana objavili su slične fotografije i napisali: "Postoje li kod nas službe za ovakav ekoincident? Prema stanju na terenu, ne bi se reklo. Mazut je sinoć došao do Vranjica i noćas plutao nošen burom tko zna gdje. Bura (ili bilo koji vjetar na moru) je rješenje za sva onečišćenja. Nakon 24 sata, ako odgovorne institucije uopće izađu na teren, nije uočeno onečišćenje. 'Manji izljev mazutap' je fleka širine 60 metara, od splitskog škvera do crvene lanterne. To nije manji izljev!! Zašto se ekocid pokušava umanjiti i banalizirati. Nije uopće važno tko je kriv. Činjenica da naše službe nisu spremne za ovakve situacije je tužna i sramotna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj poduži post završavaju rečenicom: "Lakše je prikazati ekocid kao "manji izljev" pa nikome ništa, odnit će već vitar negdje..."

A kako je u utorak pisala Slobodna Dalmacija, tog dana je nešto poslije 14 sati na području oko Brodosplita onečišćeno more teškim gorivom, a lučki kapetan Željko Kuštera, onečišćenje je stiglo s kopna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na moru su postavljene brane kako štetne tvari ne bi otišle van tog područja, a potvrdio je i da su u moru kod Brodosplita bila dva prstena. U jednom je postavljena brana i taj dio luke je fizički zatvoren, a drugi je prsten unutar područja gdje se teško gorivo izvlačilo iz mora cisternama. S obzirom na to da je more onečišćeno s kopna, moguće je da je teško gorivo u more stiglo kroz cijevi oborinskih voda.

Image
PRVI REZULTATI /

Otkriven uzrok masovnog pomora riba u Odri, a rezultati su šokantni: 'Sve ukazuje na golemo zagađenje živom!'

Image
PRVI REZULTATI /

Otkriven uzrok masovnog pomora riba u Odri, a rezultati su šokantni: 'Sve ukazuje na golemo zagađenje živom!'

Glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić je pojasnio: "Došlo je do manjeg izlijevanja mazuta u more za kojeg uopće ne znamo kako se nalazi u škveru. Sumnjamo na slivne vode iz Lore ili Spaladium arene koje ističu pokraj škvera, a u kojima završi taj mazut kojeg ima dosta u kanalizaciji. Mi mazut ne koristimo u proizvodnom procesu". Sve nadležne službe alarmirane su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo