predložila rješenje / Sanja Musić Milanović za RTL Danas o istraživanju o debljini: 'Iznenadilo me dosta toga. Zašto osam posto djece ne doručkuje svakodnevno'

Prva dama Republike Hrvatske gostovala je u RTL-u Danas gdje je govorila o rezultatima COSI istraživanja o debljini

4.3.2021.
19:00
VOYO logo

Gošća RTL-a Danas bila je prva dama i voditeljica COSI istraživanja za Republiku Hrvatsku, Sanja Musić Milanović. O istraživanju je razgovarala s našom Leonom Šiljeg.

U rezultatima istraživanja, kaže Musić Milanović, iznenadilo ju je dosta toga. ''Možda me najviše iznenadio taj jedan značajan porast ovog problema u djevojčica. Djevojčice su jednostavno deblje nego što su bile prije nekoliko godina. 2015. na 2016. godinu kad smo proveli početnu točku s kojom možemo uspoređivati, bilo je dva posto manje djevojčica nego danas s ovim problemom što na prvu nije tako strašno, međutim mediteranska ili jadranska regija ima čak šest posto više djevojčica s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom nego 2015. godine što je jedan veliki porast i značajan porast. Druga stvar koja me iznenadila su životne navike koje su se promijenile. Zašto osam ili devet posto djece, više nego 2015. godine ne doručkuje svakodnevno'', pita se Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedilački način života zbog epidemije

Image
Nije zadovoljna /

Musić Milanović o pretilosti Hrvata: 'Ne vidim zašto je jeftinije kupiti zašećereni sok. Ako ste žedni, pijte vodu'

Image
Nije zadovoljna /

Musić Milanović o pretilosti Hrvata: 'Ne vidim zašto je jeftinije kupiti zašećereni sok. Ako ste žedni, pijte vodu'

Iza nas je godina u kojoj je bio lockdown i nastava na daljinu i još više sjedilačkog načina života. Milanović kaže da ju zaista brine što će biti na sljedećim rezultatima istraživanja. ''Mi ćemo sljedeće istraživanje raditi sljedeće godine i tad ćemo stvarno vidjeti kako ovaj lockdown utjecao. Svi preliminarni rezultati na malim uzorcima, ovo je ipak jedan ozbiljan reprezentativan uzorak, ukazuju da je debljina u porastu. Naravno, manje se kretalo i vrlo vjerojatno se puno više jelo i sjedilo jer sjedilački način života na neki način vuče za sobom grickalice i nešto što usput pojedete i popijete, a da toga niste ni svjesni. Nažalost, bojim se da jedan lijepi rezultat, koliko god je 35 posto djece u dobi od 8-9 godina zabrinjavajući, mi smo sretni jer smo zaustavili porast što je sve što od nas traži Svjetska zdravstvena organizacija, u pravilu uvijek traži smanjite, a debljina je takvo ozbiljno stanje i toliko joj je teško očito stati na kraj da su zadovoljni s tim da zaustavimo s čim smo i uspjeli'', rekla je Musić Milanović.

Predlaže i ovo rješenje

Na pitanje kako do boljih rezultata, odgovara: ''Radila sam jednu analizu i vrlo je zanimljivo kako se kontinentalna i mediteranska Hrvatska baš razlikuju u kulturno-tradicijskim obilježjima i ono što je zanimljivo da je prvih pet županija koje nemajju dvoranu u školama s najvećim udjelom, sve su kontinentalne. Primjerice, Virovitičko-podravska županija čak 77 posto škola nema dvoranu, Koprivničko-križevačka čak 74 posto...ja tu govorim i o područnim školama. Za razliku od toga, jadranska regija prilično dobro stoji s dvoranama, ali zato one nemaju kuhinju. Otprilike 70 posto naših škola, i područnih i matičnih ima kuhinju što je zapravo jako puno, ali recimo Splitsko-dalmatinska županija, samo 35 posto škola ima kuhinju. Rješenje? Poligoni. 125 matičnih škola već koristi poligone. Radili smo jednu evaluaciju na tri razine, objavili rezultate, znači znamo kako stvar funkcionira nakon što je već provedeno pilotiranje. Iskreno se nadam, natječaj je proveden, da će sve biti u redu i da na početku iduće školske godine će svih 1000 područnih škola koje nemaju dvoranu biti opskrbljene s poligonima što smatram da je jako dobra startna pozicija da djeca imaju barem tri sata tjelesnog odgoja. Što se tiče kuhinja, stvarno nisam pobornik prodajnih automata, ali nemojmo tražiti kruha preko pogače. Ako imamo neki prodajni automat, predlažem da zamijenimo paletu proizvoda i da unutra budu kvalitetne i zdrave namirnice''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašećerenih sokova u vlastitoj kući, kaže Musić Milanović, nikad nije bilo. ''Dok ja vodim kućanstvo, mislim da ih ni neće biti jer je voda zdravstveno ispravna i sok se pije tu i tamo na nekom partyju. Kuham svaki dan'', zaključila je Musić Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo