Srbija gubi naftu, a JANAF eure / Sankcije Zapada Rusiji prelamaju se i na Hrvatskoj: JANAF je najavio zatvaranje ventila Srbiji

​Kao članica Europske unije koja prati odluke Bruxelles, Hrvatska će od sredine svibnja morati prestati izvoziti sirovu naftu Srbiji jer su većinski vlasnici tamošnje naftne kompanije Rusi

30.3.2022.
21:15
VOYO logo

Ako sankcije prema Rusiji ostanu na snazi, JANAF zatvara ventile. Odlukom Europske unije o zabrani izvoza ruskim tvrtkama, od svibnja prestaje isporuka sirove nafte iz hrvatskih naftovoda Naftnoj industriji Srbije.

"Ovaj ugovor koji sada funkcionira, postoji i po njemu se radi, a to je da je NIS rezervirao kapacitete puno za prazno, on se izvjesno, ako se ta Uredba ne promijeni, od 15. svibnja neće moći više primjenjivati", objašnjava Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema aktualnom ugovoru potpisanom u siječnju ove godine JANAF se obvezao NIS-u, čiji je 56-postotni vlasnik Gazprom Neft, a 30-postotni država, isporučiti oko 3 milijuna tona sirove nafte do kraja godine koje bi naplatio oko 40 milijuna eura.

Image
Nafta (i dalje) okreće svijet /

Reuters otkriva tko od EU članica i dalje 'vozi na rusku naftu', a tko ne. Niti Hrvatska nije zaboravljena na popisu

Image
Nafta (i dalje) okreće svijet /

Reuters otkriva tko od EU članica i dalje 'vozi na rusku naftu', a tko ne. Niti Hrvatska nije zaboravljena na popisu

Budući da je zbog ukrajinskog rata prekinuta isporuka preko Crnog mora, Srbija gotovo potpuno ovisi o nafti iz Hrvatske. Zato novi krug sankcija iz Bruxellesa opasno zabrinjava srpskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova posljednja odluka Europskog savjeta je za nas vrlo teška, vrlo čudna. Tražimo rješenja. Da ne riješimo jedan o ovih problema mi nećemo da postojimo, a ne da o političkim posljedicama da pričate. O tome da li će biti zadovoljni Rusi i Europljani, baš me briga", kaže Aleksandar Vučić.

U ovom slučaju, kaže energetski stručnjak Hrvatsku se malo pita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je to odluka Europskog vijeća, nemamo šta o tome razgovarati, to je naša obaveza i moramo je poštivati. Jedino se nadam da će to biti kratkotrajno i da će se situacija smiriti između Ukrajine i Rusije", tvrdi Davor Štern.

Da će, ako sankcije stupe na snagu, od svibnja udar osjetiti obje države, smatra i Milorad Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kakve će to posljedice proizvesti... bojim se negativne, i po našu ekonomiju i po ekonomiju Srbije. Što se tiče političkih odnosa, oni ionako nisu u nekom stupnju razvijenosti", rekao je Pupovac.

Nije dobro da JANAF ostaje bez značajnog klijenta, ali to neće izazvati veće probleme u poslovanju tvrtke, poručuju iz Ministarstva gospodarstva. Štern, pak, smatra da će se financijski udarac itekako osjetiti, ali da bi ga trebali nadoknaditi oni koji su ga uzrokovali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će, jasno, izazvati pad prihoda JANAF-a, međutim, za to mora odgovarati Europsko vijeće i nadoknaditi ta sredstva. Do gubitka je došlo njihovom odlukom, prema tome, bilo bi logično da oni snose posljedicu takve odluke", ističe Štern.

"Ako se na razini Europske unije donese nekakva uredba gdje će se iz zajedničkog proračuna Europske unije takve situacije obeštećivati, onda sigurno JANAF neće propustiti tu priliku", izjavio je Milatić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do polovine svibnja nafta prema istoku teče. Akteri s obje strane granice nadaju se da će dotad prestati teći krv u Ukrajini, pa će Srbija dobiti naftu, a JANAF eure. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo