Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
SLOBODA I ZAJEDNIŠTVO

Šarena subota na dva kotača: U Zagrebu se danas vozi prvi Pride Ride

Bit će to, kažu organizatorice, najšarenija i najtoplija prosvjedna vožnja

Image
Foto: FB / Društvene mreže
Andreja Žapčić/ 4.7.2020. u 9:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Snažna, ponosna, proaktivna, vidljiva i povezana LGBTIQ+ zajednica koja se bori za društvenu pravdu i hrabro živi svoje identitete i iskustva, vizija je koju zastupa inicijativa Ponosni Zagreb i čije članice ove subote 4. srpnja organiziraju prvi zagrebački Pride Ride koji počinje okupljanjem u 17:30 sati ispred Mimare.

Image
PONOSNI ZAGREB

Prvi Pride Ride: 'Osjetite slobodu i zajedništvo dok vam vjetar vijori kose, perike i ćelave glave!'

Image
PONOSNI ZAGREB

Prvi Pride Ride: 'Osjetite slobodu i zajedništvo dok vam vjetar vijori kose, perike i ćelave glave!'

''Prosvjednom vožnjom pokazat ćemo da i dalje postojimo, da ulice ovog razrušenog grada i dalje pripadaju i nama i da smo tu da svojim šarenim glasovima, smijehom i postojanjem ukrasimo grad u kojem živimo, stvaramo i volimo! Izvucite svoje bicikle, romobile, kolica, tricikle i monocikle, role (ako ne stignete na Hrelić u nabavu) i priključite se najšarenijoj i najtoplijoj prosvjednoj vožnji. Osjetite slobodu i zajedništvo dok vam vjetar vijori kose, perike i ćelave glave! 'Pride Ride' je ovdje kako bi pokazao da ne trebate slijepo slijediti neke druge ljude, već da je moć i snaga da se borite za sebe i svoje bližnje u vašim rukama'', poručuju iz Ponosnog Zagreba.

Pride na biciklima: Pride prilagođen ovim neobičnim vremenima

Ove je godine, podsjetimo, u lipnju najveća LGBTIQ+ manifestacija u gradu Zagreb Pride trebala biti održana 19. put, no odgođena je za rujan zbog sigurnosnih i zdravstvenih razloga s obzirom na koronavirus i potres. 

Ponosni Zagreb odlučio je organizirati prvu povorku ponosa na biciklima u gradu – naravno sve uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka, kazala je za RTL.hr Milena Zajović: ''Vožnju smo odabrale upravo zato jer je bicikle nemoguće voziti bez nužne distance, čime imamo sigurniji i veseliji format Pridea prilagođen ovim neobičnim vremenima''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Također, želja je, kažu, bila izbjeći potresom narušeni i na dijelovima nesigurni strogi centar u kojem radnici još uvijek saniraju oštećenja: ''Očekuje nas lijepo vrijeme, stoga sve sudionike i sudionice pozivamo da se odjenu prozračno i šareno, ponesu svoje ukrase i rekvizite za međunožne ljubimce, maske za lice (ako ih nemate, one će biti dostupne i na okupljanju) i najvažnije - dostatne osobne zalihe vode''. 

'Zajašite svoje bicikle, romobile, jednoroge ili zmajeve!'

Okupljanje je zakazano ispred Mimare u 17:30 sati, a organizatorice imaju još nekoliko preporuka: ''Zajašite svoje bicikle, romobile, jednoroge ili zmajeve i priključite se masi koja će svima koji nas opresiraju pokazati da ne idemo nigdje! Potičemo vas da svoje međunožne ljubimce ukrasite šarenim zastavicama, balonima i sličnim rekvizitima koje možete. Molimo da vodite računa da ukrasima ne narušavate sigurnost sudionika i sudionica i brinete da su od recikliranog materijala. Vodite li pse ili djecu sa sobom, pazite da se ne isprepliću o nečije kotače, ma koliko vam to u tom trenu izgledalo primamljivo''.

Upravo se čita

Image
Nataša, Mašan i Marko

Shrvani otac Miloš oprostio se od ubijene supruge i sinova: 'Anđeli moji, dolazim vam uskoro. Volim vas'

Inače, u prosvjednoj vožnji nije moguće sudjelovati bez bicikla ili drugog prijevoznog sredstva, poput e-romobila koji može postići istu brzinu, napominju organizatorice i dodaju da će za sve osobe bez bicikla/romobila ... biti organiziran popratni program ispred Mimare koji će trajati za vrijeme trajanja prosvjedne vožnje.

Image
Foto: Pride Ride / FB
Image
Pride Ride / FB

Ponosni Zagreb: 'Ovo je tek početak'

Objavljena je i ruta vožnje: Mimara - Savska - Vukovarska - Miramarska - Vodnikova - Savska - Mimara, nakon koje slijedi i prvi ''Ponosni party'' u AKC Medika, a Ponosni Zagreb aktivnosti planira nastaviti i nakon Pride Ridea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naime, kako je za RTL.hr kazala Sara Morić iz Zbeletrona, jedne od 17 organizacija koje podržavaju inicijativu Ponosni Zagreb: ''Našu inicijativu čine razne aktivistkinje i aktivisti koji se bave LGBTIQ+ temama, s različitim iskustvima i područjima interesa i jako nam je drago da smo uspjele okupiti prilično šaroliku ekipu. Već duže vrijeme razmišljale smo o tome kako se bolje povezati međusobno i kvalitetno odgovoriti na nedostatak sadržaja za zajednicu pa se nadamo da je inicijativa Ponosni Zagreb i ovogodišnji program samo početak naše dugoročne suradnje''.

Andreja Žapčić/ 4.7.2020. u 9:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
podaci evisitora

U Hrvatskoj trenutno boravi 1,1 milijun turista: Ovo je pet najpopularijih destinacija

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba