Izlaze im u susret / Bandić se sastao s ugostiteljima u Zagrebu: 'Adventa će biti, ugostiteljski objekti se neće zatvarati'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ugostitelji su oslobođeni plaćanja zakupnine, umanjeno im je plaćanje komunalne naknade, oslobođeni su plaćanja javne površine (terase), te su oslobođeni plaćanja poreza na potrošnju

20.10.2020.
9:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić javno podržao ugostitelje u borbi protiv novih mjera koje su donijeli glavni ljudi Stožera, odlučio se s istima danas naći u jutarnjim satima kako bi našli zajednički jezik.

Image
kako to rade ostali? /

Najšvedskija zemlja u Europi: Hrvatska trenutno ima jedan od najliberalnijih pristupa koronavirusu

Image
kako to rade ostali? /

Najšvedskija zemlja u Europi: Hrvatska trenutno ima jedan od najliberalnijih pristupa koronavirusu

Podsjetimo, Bandić je, među ostalim, napisao na svom Facebook profilu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim samo pozvati na zdrav razum, a zdrav razum nalaže da pod svaku cijenu ne dozvolimo da postanemo taoci virusa i da učinimo sve kako ne bi određenim potezima napravili više štete nego koristi. Takvim potezom smatram najnovije mjere za sprječavanje zaraze koronavirusom za ugostiteljske objekte. Mjere o COVID redarima, 4 m2 prostora za gosta, stavljanje i skidanje maski unutar ugostiteljskih objekata mogao je donijeti samo netko tko ili nikad nije bio u kafiću ili restoranu ili pak netko tko se ponaša kao da ima ular pa ne vidi dovoljno široko. Zagrebački kafići i restorani su duša ovog grada, u njima rade tisuće naših sugrađana koji će možda već sutra izgubiti posao jer je nemoguće poslovati u uvjetima koji su zadani najnovijim mjerama.

Naši ugostitelji moraju nastaviti živjeti i raditi - oni su dio naše tradicije, nasljeđa, ali i svakodnevice naših sugrađana. Mi u Gradu Zagrebu nastavljamo s mjerama potpore kako bismo dali svoj doprinos očuvanju ugostiteljske djelatnosti- smanjenjem plaćanja zakupnina u gradskim prostorima, smanjenjem plaćanja komunalne naknadne te ukidanjem plaćanja naknade za korištenje javnih površina za terase", napisao je Bandić i dodao kako Zagreb mora živjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak s ugostiteljima

Gradonačelnik Milan Bandić prisustvovao je sastanku, ali nije se obratio novinarima. On je za to da se produže mjere. Ugostitelji su tražili da se vani postave pultovi za jelo, ukoliko gosti ne žele jesti unutar ugostiteljskog objekta. Tražili su da se omogući zatvaranje terasa, da se postave grijalice, parkirna mjesta da se oslobode i da postoji opcija drive in. Jedan od ciljeva je očuvanje radnih mjesta. 

Predstavnik ugostitelja, Marin Medak je nakon sastanka na konferenciji za medije rekao kako su pričali o pravima ugostitelja i o Adventu koji se opasno bliži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo biti svjesni da je ugostiteljstvo težak posao – catering koji ima 85-postotni pad, sad imaju 90-postotni pad, njima je sve otkazano", rekao je Medak i dodao: "Mi želimo uspostaviti kontakt sa Stožerom, da se Advent realizira i da se napravi na način da nema javnog prijevoza oko Adventa. Stožer je rekao da se trebamo pridržavati mjera, nema zatvaranja ugostiteljskih objekatata - to je dogovor".

S njime se složila Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu u zagrebačkoj gradskoj upravi rekavši: "Stojimo ugostiteljima na raspolaganju. Imat ćemo radne sastanke, već smo načeli temu, udruženje ugostitelja se ponudilo da sudjeluju u razgovorima i to s potpunim pravom. Što se tiče Adventa, specifična je situacija ove godine, uz poštivanje mjera održat ćemo ga. Neće moći biti na razini kao proteklih godina, ali sve detalje ćemo tek dogovriti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je najbolje donositi mjere sa samim korisnicima tih mjera. Trebamo čuti njihovu stranu , što im treba i u našim okviiraim napraviti rješenje koje ce zadovoljavati obje strane. Razmatrali smo raznorazne opcije", odgovorila je na pitanje o podršci ugostiteljima.

Dodala je kako su ugostitelji oslobođeni plaćanja zakupnine, umanjeno im je plaćanje komunalne naknade, oslobođeni su plaćanja javne površine (terase), te su oslobođeni plaćanja poreza na potrošnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo