Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
stranka koju kreiraju građani

Sasvim drugačija politička stranka: Oni ne daju lažna obećanja!

Nova politička stranka ZA GRAD zalaže se za promjenu institucionalnog okvira unutar kojega građani mogu djelovati. Osim inzistiranjem na direktnoj demokraciji, malim i zanimljivim akcijama od opće koristi članovi i članice ove stranke privukli su pozornost javnosti.

Image
Foto: Facebook
RTL/ 17.4.2013. u 12:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U vremenu goleme nezaposlenosti, rezanja radničkih prava i apsolutnog ignoriranja želja i potreba građana od strane vlasti, ali i politike općenito, javila se potpuno drugačija politička opcija.

Iako Milan Bandić već dugi niz godina ne ispušta vlast nad Zagrebom iz svojih ruku, novooformirana stranka ZA GRAD mu se odlučila suprotstaviti. Naime, grupa aktivista i aktivistkinja organizirana u političku stranku zalaže se da prijedlozi građana i građanki dobiju glas u Skupštini, da se promijeni gradska prometna politika (bolje biciklističke staze, bolji javni prijevoz, više pješačkih zona) i da se o zaštiti okoliša počne ozbiljno misliti (odvojeno sakupljanje otpada, izgradnja novih parkova).

Kako ne misle ostati tek na riječima, ZA GRAD su već u drugom tjednu svog postojanja počeli aktivno djelovati i na zagrebačkim ulicama.

Image
Foto: Facebook
Image
FacebookGrađanka Antonija im je predložila kako bi ideja čitanja književnosti u tramvajima bila sjajna stvar, a članovi i članice ove novopečene stranke su je i realizirali.

"Akciju smo 'gerilski' odradili, snimili je, a snimku postavili na YouTube. Nismo se dogovarali sa ZET-om, ali nismo učinili ništa loše, već ukazali na to da se kvalitetne ideje mogu ostvariti uz malo dobre volje. Kao što to, primjerice, rade razni 'nuditelji kredita' svojim lecima već godinama, mi smo umjesto zelenaške, građanima pružili kulturnu ponudu', rekla je Tena Škiljević, članica stranke ZA GRAD.

"Ovime smo zorno pokazali kako se prijedlozi građana mogu poštivati i realizirati, a time su pokazali kako ćemo upravo to i činiti u Gradskoj skupštini', naglasila je Škiljević.

Osim toga, organizirali su i akcije čišćenja praznih gradskih prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Pokazalo se da jednostavno nije dovoljno da građani sudjeluju u demokratskom procesu jednom u četiri godine. Niti vlastodršci imaju dovoljno ideja da bi sami, bez pomoći građana znali odgovoriti na sve probleme na koje nailaze, niti je u duhu demokracije da se odluke donose od strane elite bez ikakve mogućnosti sudjelovanja javnosti. Mi se zalažemo za promjenu institucionalnog okvira unutar kojega građani mogu djelovati te koja će izravno davati  vidljivost dobrim idejama građana, s druge strane", napisali su na svojim web stranicama.

Upravo se čita

RTL/ 17.4.2013. u 12:23
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba