stranka koju kreiraju građani / Sasvim drugačija politička stranka: Oni ne daju lažna obećanja!

Image
Foto: Facebook

Nova politička stranka ZA GRAD zalaže se za promjenu institucionalnog okvira unutar kojega građani mogu djelovati. Osim inzistiranjem na direktnoj demokraciji, malim i zanimljivim akcijama od opće koristi članovi i članice ove stranke privukli su pozornost javnosti.

17.4.2013.
12:23
Facebook
VOYO logo

U vremenu goleme nezaposlenosti, rezanja radničkih prava i apsolutnog ignoriranja želja i potreba građana od strane vlasti, ali i politike općenito, javila se potpuno drugačija politička opcija.

Iako Milan Bandić već dugi niz godina ne ispušta vlast nad Zagrebom iz svojih ruku, novooformirana stranka ZA GRAD mu se odlučila suprotstaviti. Naime, grupa aktivista i aktivistkinja organizirana u političku stranku zalaže se da prijedlozi građana i građanki dobiju glas u Skupštini, da se promijeni gradska prometna politika (bolje biciklističke staze, bolji javni prijevoz, više pješačkih zona) i da se o zaštiti okoliša počne ozbiljno misliti (odvojeno sakupljanje otpada, izgradnja novih parkova).

Kako ne misle ostati tek na riječima, ZA GRAD su već u drugom tjednu svog postojanja počeli aktivno djelovati i na zagrebačkim ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook



Građanka Antonija im je predložila kako bi ideja čitanja književnosti u tramvajima bila sjajna stvar, a članovi i članice ove novopečene stranke su je i realizirali.

"Akciju smo 'gerilski' odradili, snimili je, a snimku postavili na YouTube. Nismo se dogovarali sa ZET-om, ali nismo učinili ništa loše, već ukazali na to da se kvalitetne ideje mogu ostvariti uz malo dobre volje. Kao što to, primjerice, rade razni 'nuditelji kredita' svojim lecima već godinama, mi smo umjesto zelenaške, građanima pružili kulturnu ponudu', rekla je Tena Škiljević, članica stranke ZA GRAD.

"Ovime smo zorno pokazali kako se prijedlozi građana mogu poštivati i realizirati, a time su pokazali kako ćemo upravo to i činiti u Gradskoj skupštini', naglasila je Škiljević.

Osim toga, organizirali su i akcije čišćenja praznih gradskih prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokazalo se da jednostavno nije dovoljno da građani sudjeluju u demokratskom procesu jednom u četiri godine. Niti vlastodršci imaju dovoljno ideja da bi sami, bez pomoći građana znali odgovoriti na sve probleme na koje nailaze, niti je u duhu demokracije da se odluke donose od strane elite bez ikakve mogućnosti sudjelovanja javnosti. Mi se zalažemo za promjenu institucionalnog okvira unutar kojega građani mogu djelovati te koja će izravno davati  vidljivost dobrim idejama građana, s druge strane", napisali su na svojim web stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo