neobičan intervju / Sasvim osobno: tko je Tihomir Orešković kao osoba i ostaje li živjeti u Hrvatskoj?

Na kraju mandata upoznajte hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića kao osobu. Tko je on bio i kakvu nam Hrvatsku ostavlja, otkrila je Mojmira Pastorčić

11.9.2016.
18:38
VOYO logo

Reporterka RTL-a Mojmira Pastorčić prošetala je s tehničkim premijerom Tihomirom Orešković Zagrebom i postavila mu niz osobnih pitanja. U vrlo neobičnom intervjuu doznala je kako Orešković i njegova obitelj ostaju živjeti u Hrvatskoj, što mi je bilo najteže tijekom mandata, za čim žali, ali i što kuha, što sluša i gleda i gdje odlazi u prirodu da se odmori od obaveza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan za čim najviše žali zadnjih šest mjeseci, tehnički premijer je kazao: "Nismo imali priliku provesti reforme koje smo predali Europskoj komisiji. Mislim da smo ih uspjeli provesti, to bi bili sjajni rezultati. Da smo imali još malo stabilnosti, rastao bi naš kreditni rejting, manje bi plaćali kamate".

"Moja odluka oko SOA-e je bila dosta teška. To me je možda i koštalo na neki način. Ali kao leader moraš donijeti teške odluke i biti hrabar. Druga je ono kada nisam dao ostavku u Saboru", istaknuo je kao najteže trenutke na poziciji premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko kurikularne reforme - tu sam se trebao više uključiti. Tu se ništa nije trebalo promijeniti", priznao je. 

"Bila mi je čast biti premijer Hrvatske. Kroz cijeli ovaj proces sam bolje upoznao svoj narod, svoju zemlju i sebe", istaknuo je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije htio komentirati tko mu je omiljeni prethodnih na poziciji predsjednika vlade, kao ni tko bi mu mogao biti nasljednik. 

Na pitanje postoji li razlika između politike i biznisa, kazao je: "Velika razlika. Biti premijer je mnogo dinamičnije, svaki dan se nešto novo događa. Ovaj faktor medija je jedna od najvećih razlika. Mediji su specifični".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo katolici i vjernici, no Ustav i Sud trebaju donijeti takve odluke", kratko i suzdržano je odgovorio na pitanje što misli o pravu žene na legalan i siguran abortus, protiv kojeg je njegova supruga zajedno sa Željkom Markić prosvjedovala. 

Izjavio je kako ne bi sudjelovao na Povorci ponosa kao kanadski premijer Justin Trudeau, ali da je on 'otvoren čovjek koji ima prijatelje koji su gej'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedio je i Kanadu i Hrvatsku. "Kod nas je previše ideoloških podijela i klijentelizma, toga u Kanadi nema. Tu su se podijelili na naše i vaše. To trebamo maknuti radi bolje budućnosti.

Istaknuo je kako nije 'zdravo da imamo previše javnih firmi u kojima političari određuje tko će sjediti u upravi'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najlakše je podijeliti narod i onda vladati",

Upitan što je bolje u Hrvatskoj nego u Kanadi, rekao je kako je ovdje mnogo toga bolje. Od sigurnosti preko ljepota prirode. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otac sam četvero djece, Hrvatska je sigurnija. Kada mi kćerke u Zagrebu idu vani, nemam neki strah. U Kanadi ih baš ne bih pustio vani. Zatim more, priroda, ljudi, druženja... Kvaliteta života je ovdje mnogo bolja nego u Kanadi. No, tamo sustav funkcionira", pojasnio je. 

"Tko bi otišao? Nama je ovdje prekrasno. Ostajem živjeti u Zagrebu. Vratit ću se u biznis, vidjet ćemo na koji način. Ne bih zatvorio vrata za politiku. Ovo je jedno od specifičnih iskustava", zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznao je kako je htio biti pilot kao dijete, da je zamalo postao učitelj, također nam je otkrio što najčešće kuha, kakvu glazbu sluša, koji su mu omiljeni filmovi i kako provodi slobodno vrijeme!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo