Oprez na cesti / Savjeti policije sudionicima u prometu za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Do kraja godine policija će nastaviti s pojačanim aktivnostima kako bi spriječili najteže prekršaje

20.12.2019.
13:25
Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

U adventskom razdoblju očekuje se veći broj sudionika u prometu, a nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, stoga je potrebno pridržavati se prometnih pravila, upozoravaju iz Ravnateljstva policije Republike Hrvatske.

Policija će do kraja godine nastaviti s pojačanim aktivnostima usmjerenim na sankcioniranje i sprječavanje najtežih prekršaja, s naglaskom na takozvane "četiri glavne ubojice u prometu" – alkohol, sigurnosni pojas, brzina i mobitel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U aktivnosti će biti uključen maksimalni broj raspoloživih policijskih službenika uz adekvatne uređaje kao što su uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i slično.

Tijekom predstojećeg vikenda, očekuju se promjenjive vremenske prilike, ali uglavnom s temperaturama u plusu, pa se u prometu očekuje veći broj pješaka, biciklista, ali i vozača mopeda i motocikla, od kojih jedan dio i u noćnim uvjetima, posebice na mjestima obilježavanja advenata, odnosno u zonama središta gradova i trgovačkih centara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva unutarnjih poslova podsjećaju i na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojom je propisano da i za vrijeme vožnje danju, na motornim vozilima, u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Vožnja s upaljenim svjetlima za vozače mopeda i motocikala obavezna je tijekom cijele godine.

Pješaci također moraju pripaziti. Odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisuju kako su pješaci koji se kreću kolnikom dužni biti označeni nekim vidljivim, reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti, dok biciklisti moraju imati ili reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Kazne za nepoštivanje propisanih odredbi iznose 300 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog neprimjerene brzine za uvjete na cesti tijekom prošloga se tjedna dogodilo nekoliko prometnih nesreća sa smrtno stradalima. Stoga je koncentracija ključna prilikom vožnje uz poštivanje ograničenja brzine, odnosno nužno je obratiti pozornost na stanje kolnika i osobine ceste – magla, kiša, zavoji i slično.

Za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana očekuje se pojačan promet na graničnim prijelazima te glavnim i lokalnim prometnicama diljem Republike Hrvatske. Uz navedeno, očekuje se i povećan broj stranih državljana koji dolaze na advent ili novogodišnju proslavu, što bi moglo pridonijeti stvaranju većih gužvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednje što policija ističe kao neophodno za održavanje sigurnih uvjeta u prometu jest da niti jedan razlog za vožnju pod utjecajem alkohola ne može biti opravdan te da u tom slučaju postoje alternative kao što su javni prijevoz, taksi službe ili međusobni dogovor oko toga tko će ostati trijezan i ostale voziti doma na kraju večeri.

U protivnom, policija će prema vozačima koji imaju nedopuštenu koncentraciju alkohola imati nultu toleranciju na razloge vožnje pod utjecajem alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo