VELIBOR MAČKIĆ / Milanovićev savjetnik: 'Nismo na pragu nove krize. Ekonomske mjere Vlade? Kontinuirano kasne'

'Ako me pitate da li će se cijene vratiti na neku razinu iz 2015., to bi bilo loše', kazao je Mačkić

12.5.2022.
22:46
VOYO logo

Mnogi se u Hrvatskoj često pitaju - tko to savjetuje našeg predsjednika Zorana Milanovića. Velibor Mačkić, jedan od njegovih posebnih savjetnika za ekonomska pitanja, bio je gost RTL Direkta.

Mačkić je na početku razgovora komentirao situaciju s inflacijom koja pogađa cijeli svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Venezuela je klasični primjer s hiperinflacijom, od bližih zemalja tu je Turska. inflacija je trenutno na dnevnom redu. Bojimo se priče o stagflaciji. Za sada to nije izgledno za Hrvatsku. Ono što pratimo unutar Ekonomskog savjeta, možemo očekivati pozitivne realne stope rasta uz ovu razinu inflacije", kazao je.

Kazao je i da Venezuelu najviše pogađa inflacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon sjednice vlade /

Ministar Marić o rebalansu proračuna: 'Najveći izazov bit će inflacija. No, ona je uvezena'

Image
nakon sjednice vlade /

Ministar Marić o rebalansu proračuna: 'Najveći izazov bit će inflacija. No, ona je uvezena'

"Ovo o čemu pričamo je dominantno uvozna inflacija koja je inflacija troškova. U nekim od ovih primjera koje smo naveli, tu je kombinacija neodgovorne monetarne politike, što nije slučaj s Hrvatskom", kazao je.

Kazao je i da se vrhunac inflacije očekuje u drugom kvartalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onda očekujemo postupno smanjivanje cijena i povratak u normalu. Puno je neizvjesnosti, ali terminski ugovori sugeriraju da će cijene energenata ići prema dolje. Ako promatramo nas, krajem prošle godine smo iskusili porast, pa bazni efekt je djelovao na to da rast cijena u ovoj godini nije toliko visok", kazao je Mačkić.

Na pitanje možemo li očekivati još poskupljenja, Mačkić je kazao da udari koji su se događali ne bi trebali biti značajni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz nadu da će se smiriti sukob u Ukrajini, globalni lanci, pazimo kako se ekonomska politika provodi. Dobar primjer su pregovori sindikata. Sindikati su napravili odgovornu stvar, treba im odati priznanje. Interesna su skupina ali su pazili da kada traže povišicu da to bude… to su napravili ispod razine inflacije. Ono čega se možemo bojati je da se dogodi odsidravanje inflacije. ove godine je 7 posto, iduće godine će biti 7 ili više i zavrtite spiralu prema gore. Sindikati su tražili povišicu ispod toga", kazao je.

Komentirao je i kad ćemo se vratiti na staro po pitanju cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ideja je da cijene lagano rastu iz godine u godinu da bi vi, ako proizvodite sako, da svake iduće godine možete računati da možete zaraditi malo više. Taj kontinuirani blagi porast cijene je nešto što ne primjećujemo, ali je nužno da bi se ekonomski kotač vrtio. Ako me pitate da li će se cijene vratiti na neku razinu iz 2015., to bi bilo loše. Dobro je da cijene lagano rastu, ali da izbjegnemo velike udare", kazao je.

Osvrnuo se i na pad standarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu dolazimo na veliko pitanje. Kako bi mi trebali voditi ukupnu ekonomsku politiku? Jedan način je da imate snažno kolektivno pregovaranje, sindikate, poslodavce i vladu. Tako zajednički upravljamo troškovima i agregatnom potražnjom. Drugo - decentralizirano. Prvi dio se čini puno bolji", kazao je.

Komentirao je i treba li država napraviti porezne izmjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima stvar koja je obilježje Vlade a to je da kontinuirano kasni. Nekada to bude dobro, nekada loše. Pratili smo u Ekonomskom savjetu, Vlade su u drugim članicama to počele raditi u kasnu jesen i zimu, ali dobro da se radi. Manje ćete pogriješiti kad prepisujete. Kasne, kasnit će i sad. Čak i ako kasne, bolje to nego da naprave pogrešku. Postoje brojni načini kako možete pomoći. To je isključivo domena politike Vlade, a ne Centralne banke. Napravljen je transfer prema ranjivim skupinama, snižen je PDV, ostaje vam da lupite određene cjenovne plafone na tržištu veleprodaje. Retail je rađen na tržištu naftnih derivata, postoje opcije da date specijalne zadatke kompanijama koje su u državnom vlasništvu, potpore sektoru poduzeća. Unutar EU imate listu zemalja i tabelu po kojoj možete stavljati kvačice što se može, jer prostora ima. Inflacija različito pogađa različite dohodovne skupine, posebno treba obratiti pažnju na nejednaki efekt koji će biti prisutan. Svi podaci su stavljeni Vladi na raspolaganje", kazao je Mačkić.

Mačkić je kazao i da s predsjednikom priča o ekonomiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve pokušavamo staviti u komparativni pregled, da vidi što smo radili, što su drugi radili tako da motri, prati, sukladno ustavnoj ulozi. Od početka mandata smo se u ekonomiji trudili biti komplementarni i davati sugestije od Banije pa do notorne Nacionalne razvojne strategije. Radimo sve što možemo da društvo i ekonomiju gurnemo u pravom smjeru, ali ustavne ovlasti i nekakve uloge su jasne", kazao je Mačkić.

Komentirao je i jesmo li na pragu krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo. Inflacija će biti oko 7 posto, ali realan rast će biti oko 3 posto. Stagflacija u našem slučaju nije na stolu", kazao je Mačkić.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo