zicer za oporbu / 'SDP neće tražiti smjenu Hasanbegovića, nego ćemo stalno podsjećati tko sjedi u Vladi'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Istovremeno, Karamarko ga ne može sam smijeniti jer još jedna ekspresna smjena nakon Mije Crnoje stvorit će dojam o 'klimavoj' Vladi

18.2.2016.
8:21
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Oporba ipak neće poslati u saborsku proceduru zatjev za glasovanje o nepovjerenju ministru Zlatku Hasanbegoviću. 

Image
burna saborska sjednica /

Traže ostavku Hasanbegovića: 'Premijeru, smijenite ga ili vi tu ustašku kapu stavljate na svoju glavu'

Image
burna saborska sjednica /

Traže ostavku Hasanbegovića: 'Premijeru, smijenite ga ili vi tu ustašku kapu stavljate na svoju glavu'

"Sada nećemo ići s tim zahtjevom u Sabor. Kao prvo, nama odgovara da Hasanbegović i dalje bude ministar kulture. Naravno, jako je loše za Hrvatsku da je čovjek poput Hasanbegovića član Vlade, ali mi ga ne možemo smijeniti jer nemamo većinu u parlamentu. A što se čisto političkih odnosa tiče, logično je da smo zainteresirani da Hasanbegović što dulje ostane ministar. On je sa svojom poputbinom strašan teret sadašnjoj Vladi i stoga čisti zicer za opoziciju. U svakom ćemo trenutku moći upozoravati tko je Hasanbegović i što za Hrvatsku znači činjenica da je on ministar", kazao je neimenovi izvor iz SDP-a za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SDP-u smatraju kako je već sve rečeno slikom i tekstom u tjedniku Novosti i kažu da nema smisla da se sve to ponavlja u Saboru, u slučaju da se zatraži glasovanje o nepovjerenju Hasanbegoviću.

"Jasno je da mi za taj zahtjev ne bismo imali većinu. Ali, nije to poanta. Mi bismo mogli ići s tim u parlament i ponoviti sve argumente što smo ih dosad iznosili protiv Hasanbegovića, napraviti predstavu za javnost, no kad to dođe na dnevni red više to neće biti aktualno. Možda bismo samo izazvali kontra efekt. Bolje je zato da s vremena na vrijeme podsjetimo tko je u Hrvatskoj ministar kulture, a on će nam sigurno za to dati materijala", objašnjava sugovornik razloga odustanka od zahtjeva za glasovanja o nepovjerenju Zlatku Hasanbegoviću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, u najjačajo oporbenoj stranci nimalo ne sumnjaju kako bi prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko mogao smijeniti ministra kulture.

"Karamarko je sam rekao da neće dati Hasanbegovića. Čak i kad bi ministar poželio otići iz Vlade, Karamarko ga ne bi pustio. On si to u ovoj situaciji, nakon što je tako brzo iz Vlade izletio Mijo Crnoja, jednostavno ne može priuštiti. Hasanbegović je praktično postao Karamarkov talac", kazao je izvor iz SDP-a za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, naslovnicu prošlotjednih Novosti 'krasila' je fotografija iz 90-ih godine na kojoj aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović pozira s ustaškom kapom. Nakon toga je već spomenuti tjednik objavio i članak kojeg je aktualni ministar napisao 1996. godine u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, a u kojem je veličao ustaše kao heroje i mučenike. Osim toga, Hasanbegovića je javnost odmah zapamtila i po ekspresnoj smjeni Povjerenstva za neprofitne medije, bez analiza i savjetovanja, ali i po burnuj reakciji kulturne scene na njegovo imenovanje koja ne odustaje od zahtjeva za njegovom smjenom. 

"Protiv bilo kakvog sam totalitarizma, protiv fašizma, antikomunizma. Pripadam Vladi utemeljenoj na demokratskom antifašizmu, antikomunizmu i antitotalitarizmu. Savjest mi je čista i u moralnom i u političkom i građanskom smislu. Sve ostalo sam spreman objašnjavati u svakom trenutku, u mirnom ozračju intelektualne rasprave, a ne u ozračju linča",  branio se Hasanbegović na presici poslije koje nije želio odgovoriti niti na jedno novinarsko pitanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo