REAKCIJE NA PROŠIRENJE ISTRAGE / SDP: Nikad nećemo vratiti novac koji je HDZ ukrao!

Image
Foto: PIXSELL

Saborski zastupnici novinarima su komentirali jutrošnju potvrdu predsjednice Vlade Jadranke Kosor da je USKOK istragu u aferi Fimi media proširio i na HDZ kao pravnu osobu.

27.10.2011.
13:31
PIXSELL
VOYO logo

Upitana kako tumači USKOK-ovo proširenje istrage na HDZ kao pravnu osobu, Željka Antunović (SDP) odgovorila je da ako je to još jedan pokazatelj da pravosuđe ne funkcionira, neka tako bude.

"Ali, voljela bih da je to pravosuđe na isti način funkcioniralo daleko ranije, u posljednja dva mandata i da se sve ovo što se događalo u HDZ-u i u državi spriječilo. Nije se spriječila pljačka, kriminal koji se dogodio. Sada nije prekasno za to, ali ćemo naknadno procesuirati, kažnjavati, istraživati, zabavljati se s time, ali novac, vjerujte, nikada nećemo vratiti", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je da je otvaranje istrage protiv HDZ-a događaj bez presedana u hrvatskoj demokraciji, a pravosuđe će na kraju reći svoje.

Upitan postoje li tajni računi SDP-a, Milanović je odgovorio da SDP nema tajne, već legalne račune. "To je pogrešno, nema toga, ne postoje", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik RH Ivo Josipović rekao je da neće komentirati politički trenutak otvaranja istrage protiv HDZ-a, ali je istaknuo da je dokaz djelovanja pravne države u kojoj nema nedodirljivih.

Predsjednica Kluba zastupnika HNS/HSU-a u Hrvatskome saboru Vesna Pusić izjavila je kako je proširenje istrage u slučaju crnih fondova na HDZ kao pravnu osobu logičan slijed onoga što se dosad događalo u HDZ-u te formalno poštivanje Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela koji propisuje da se, kad je vrh i bivši vrh stranke pod istragom ili sumnjom, to odnosi i na cijelu stranku.

Zastupnik Hrvatskih socijaldemokrata Ivica Pančić, koji je prošle godine prvi podnio kaznenu prijavu protiv HDZ-a temeljem Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, izjavio je kako je sada na USKOK-u i DORH-u da utvrde je li HDZ ostvario materijalnu korist iz radnji koje se njihovim članovima stavljaju na teret.

"Ja mislim da ako su pobijedili, ako su te crne fondove koristili u izbornoj kampanji, ta korist je bila pobjeda na izborima i tu je sve čisto. Jedino što se čekalo je odlučnost čelnih ljudi USKOK-a i DORH-a da donesu jednu uistinu tešku odluku, ali izgleda da su sada nove okolnosti, da je atmosfera povoljnija i to smo dočekali", kazao je.

Stipo Gabrić Jambo (HSS) je, komentirajući proširenje istrage na HDZ-, kazao kako je protiv njega podignuto stotinjak optužnica, a da se sada pokazalo "da tko pod drugim jamu kopa, u nju sam upada".

Za Dinka Burića (HDSSB) USKOK-ovo proširenje istrage na HDZ nije ništa neobično ni neočekivano. Napomenuo je da je ranije u saborskoj raspravi izrazio uvjerenje da mnogi iz vrha HDZ-a u doba Sanadera "ne spavaju mirno".

"Ponovit ću tu rečenicu - mnogi od njih spavaju već mjesecima kao male bebe, sat spavaju, sat plaču, čekajući da DORH i USKOK zakuca na njihova vrata", rekao je Burić.

Proširenje USKOK-ove istrage kratko je komentirao i zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, koji je sarkastično rekao kako je "uvjeren da je to namještaljka i da su oni čisti k'o suza i sve poštenjak do poštenjaka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike