Peđa Grbin / SDP oštro po mjerama: 'HDZ-u su kafići i mise važniji od vrtića i škola, dodvoravaju se radikalnoj desnici'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Najvećoj oporbena stranka optužuje vladajuće da je riječ o političkim mjerama koje služe kao priprema za izbore

25.4.2020.
16:20
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

SDP je u subotu predstavio svoje hitne mjere za poljoprivredu i ocijenio da zabrana rada trgovina nedjeljom nema epidemiološku podlogu nego je cilj "podizanje rejtinga HDZ-a i dodvoravanje radikalno desnom i konzervativnom biračkom tijelu".

"Pitanje je širi li se virus drukčije nedjeljom nego ostalim danima, je li opasniji tada ili iza odluke Stožera postoje drugi razlozi koji nisu epidemiološke podloge, nego političke prirode. Jasno je da se to radi s ciljem podizanja rejtinga HDZ-a i dodvoravanju radikalno desnom i konzervativnom biračkom tijelu. SDP više neće bezuvjetno podržavati ono što Vlada radi. Ovo je prevršilo svaku mjeru", rekao je saborski zastupnik Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema odluci Vlade, od ponedjeljka se omogućuje rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, s tim da trgovine prehrambenim i higijenskim potrepštinama u trgovačkim centrima rade i dalje, a za sada nedjeljom neće biti dopušten rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovinama na benzinskim crpkama.

SDP-u vidi problem i u tome što se, među ostalim kao zadnji otvaraju vrtići i škole.
"Kafići i mise su im važniji od toga, a nitko nije postavio pitanje gdje će roditelji s djecom koji od ponedjeljka moraju natrag na posao? Tražili smo od Vlade da donese odluku koja će barem jednom roditelju omogućiti da ostane doma s djecom, plaćeni dopust, no Vlada to nije prihvatila. Djecu sada nema tko čuvati", rekao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je kako je Ustavni sud već dvaput rušio zabranu rada nedjeljom te da vjeruje da će biti slično i u ovom slučaju. Najavio je da će SDP od Ustavnog suda tražiti da se očituje o ustavnosti zakona o izmjenama i dopunama o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, što će, kaže Grbin, biti prilika Ustavnom sudu da se očituje o svim mjerama Stožera.

Četiri SDP-ove hitne mjere za poljoprivredu

Član Savjeta za poljoprivredu SDP-a Sebastijan Svat predstavio je četiri SDP-ove hitne mjere za poljoprivredu. Predlažu da se doda još 20 posto sredstava iz nacionalnog proračuna i isplate poticaji u 100 posto iznosu najkasnije do 1. svibnja te hitan interventni otkup presadnica cvijeća i viškova povrća. Uz oslobađanje plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za 2020. godinu (država, jedinice lokalne i regionalne samouprave) OPG-ova ekonomske vrijednosti do 150.000 eura ta stranka predlaže i smanjivanje stope PDV-a na poljoprivredni repromaterijal s 13 na 5 posto.
"To će pomoći poljoprivrednim proizvođačima, posebice onim malim i srednjim da barem malo lakše prebrode krizu. Epidemija je pokazala da poljoprivreda treba biti strateška grana, što trenutno nije", istaknuo je Svat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnik Alen Prelec rekao je da vladajući u "moru mjera" nisu ništa napravili za poljoprivrednike i ustvrdio da ministrica poljoprivrede "ne komunicira s javnošću i ne radi ništa da pomogne poljoprivrednicima".

Predsjednik SDP-ova Savjeta za gospodarstvo Josip Tica komentirao je napise u medijima po kojima Hrvatska zbog nepravilnosti u ekološkoj proizvodnji mora vratiti 98 posto poticaja EU, odnosno oko 3 milijarde kuna u zadnje tri godine.
„U tom kontekstu iznimno je važno naglasiti koliko je u ovom trenutku sektor poticaja poljoprivrede i sve ono regulatorno što prati poljoprivredu zapušteno i koliko ne funkcionira. 3 milijarde kuna u ovom trenutku je enorman iznos. To je veliki pokazatelj koliko je Vlada zakazala po tom pitanju i koliko je sektor zapušten", rekao je Tica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je da je "važno uozbiljiti taj sektor i uložiti napore kako bi počeo normalno funkcionirati od strane onih koji ga prate, reguliraju i potiču".

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike