istraživanje CRO-Demoskopa / SDP-ova koalicija lijevog centra pretekla HDZ-ovu koaliciju, rast potpore Mostu!

Image
Foto: Sanjin Strukic/Ivo Cagalj/Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon svibnja 2014. godine SDP je po prvi put pretekao glavnog takmaca HDZ, a isti je trend zabilježen i u preferenciji koalicija gdje je lijevo-liberalna koalicija Hrvatska raste u blagoj prednosti u odnosu na Domoljubnu koaliciju, koaliciju desnog centra

4.12.2015.
8:55
Sanjin Strukic/Ivo Cagalj/Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

  • SDP-ova koalicija lijevog centra u prednosti pred HDZ-ovom koalicijom, rast potpore Mostu
  • K. Grabar Kitarović na vrhu ljestvice odabira najpozitivnijih domaćih političara
  • Karamarko i Milanović na vrhu ljestvice s najnegativnijim doživljajem među domaćim političarima 
  • Izbori za Sabor i događaji nakon izbora - najznačajniji događaj u studenom

Prvo redovito postizborno mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u razdoblju između 30. studenog i 2. prosinca, pokazuje nekoliko vrlo zanimljivih nalaza o odnosima u političkoj areni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svibnja 2014. godine SDP je po prvi put pretekao glavnog takmaca HDZ, a isti je trend zabilježen i u preferenciji koalicija gdje je lijevo-liberalna koalicija Hrvatska raste u blagoj prednosti u odnosu na Domoljubnu koaliciju, koaliciju desnog centra. Most, kao najveće izborno iznenađenje, zabilježio je porast izborne podrške u prvom postizbornom mjesečnom istraživanju.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Karamarko, Petrov, Milanović

(Foto: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom prosinca (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 56-62%), na ljestvici preferencija koalicijskih lista (koalicije kakve su bile na posljednjim izborima) lijevo-liberalna koalicija Hrvatska raste bi pretekla Domoljubnu koaliciju i bila bi relativni pobjednik u izborima (u deset izbornih jedinica, bez dijaspore i manjinskih lista).

Image
Foto: Cro Demoskop
Image
Foto: Cro Demoskop

(Cro Demoskop)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakav raspored na vrhu ljestvice koalicija nije zabilježen još od svibnja 2014. godine od kad je koalicija desnog centra držala vrh sve do ovomjesečnog istraživanja. SDP-ova koalicija Hrvatska raste je prva s izborom od 30,3 posto glasova, dok je HDZ-ova Domoljubna koalicija na drugom mjestu s izborom od 29,4 posto. Najveće iznenađenje izbora, Most nezavisnih lista je treći s izborom od 15,4 posto, a slijedi Živi zid s izborom od 3,3 posto. Dalje slijede koalicija oko stranke Milana Bandića s 2,3% izbora, dok koalicija IDS-PGS-Lista za Rijeku i stranačka lista Oraha bilježe izbor od 1,8%. Stranačka lista HDSSB-a bilježi izbor od 1,2 posto, dok koalicija Uspješna Hrvatska (Reformisti-Naprijed Hrvatska) bilježi izbor od 1 posto. Ostale liste bilježe skupni izbor od 2,7 posto, uz 10,7 posto neodlučnih.

Na ljestvici s rangom samostalnih političkih stranaka vrh pripada SDP-u s izborom od 28,2%, a slijedi HDZ s 27,6%. Most je treći s 15,6%, dok je Živi zid s 3,2% na četvrtom mjestu. Tri stranke bilježe izbor iznad dva posto: HNS 2,6%, Stranka Bandić Milana 2,4% i HSS 2,1%. S izborom između jedan i dva posto su tri stranke: IDS s 1,5%, HDSSB s 1,3% i Orah s 1,0%. Ispod jedan posto su NS Reformisti (0,9%), HSP AS (0,7%), Hrvatski laburisti (0,6%), HSU (0,6%), HSP (0,5%) i Hrid (0,5%). Ostale stranke bilježe izbor od 1,5%, dok je 9,2% nedolučnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Cro Demoskop
Image
Foto: Cro Demoskop

(Cro Demoskop)

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara je hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar-Kitarović s izborom od 21,5 posto (prema 21,6% iz studenog). Zoran Milanović je na drugom mjestu s izborom od 12,3 posto (prema 14 posto iz studenog), dok je Božo Petrov na trećem mjestu s izborom od 10,8 posto (prije mjesec dana 8,3%). Na četvrtom je mjestu Josip Leko s 8,5 posto izbora, a slijedi Boris Lalovac s 6,8 posto. Među deset najpozitivnijih političara još su Milan Bandić s izborom od 4,6 posto, Tomislav Karamarko (2,5%), Ranko Ostojić (2,4%), Andrej Plenković (1,9%) i ToninoPicula (1,7%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Cro Demoskop
Image
Foto: Cro Demoskop

(Cro Demoskop)

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka: Tomislav Karamarko (32,7%) i Zoran Milanović (26%). Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije hrvatske političare (12,6%), a na četvrtom je mjestu Ivo Sanader s izborom od 5,9 posto. Među prvih deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Kolinda Grabar-Kitarović (2%), Vesna Pusić (1,8%), Milorad Pupovac (1,6%), Branimir Glavaš (1,2%), Radimir Čačić (1,0%) i Nadan Vidošević (0,9%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca jedna se tema posebno izdvojila: izbori za Sabor i s njima povezani pregovori o novoj Vladi, sukobi i optužbe najvažnija je tema za 48,2 posto hrvatskih građana/građanki. Teroristički napad u Parizu najvažnija je tema za 21,2% građana/građanki, dok je veliki izbjeglički val i postavljanje žice na slovensku granicu najbitnija tema za 10,4 posto građana/građanki. Iznad 1 posto izbora je pet tema: Izlazak I. Sanadera iz Remetinca (temeljem odluke Ustavnog suda) s 5,8%, obilježavanje godišnjice pada Vukovara (4,1%), najviši rast BDP-a od 2008 godine (3,5%), napetost između Turske i Rusije zbog rušenja ruskog vojnog aviona (1,9%) i izbacivanje Drage Prgometa iz Mosta i osnovanje stranke HRID (1,5%). Ostale su teme s izborom manjim od 1 posto.

U doživljaju rada u ovomjesečnom se istraživanju utvrđivala samo ocjena rada predsjednice republike koja je za svoj rad dobila vrlo čvrstu trojku, odnosno 3,36 prema 3,33 iz studenog. Najbolju ocjenu dali su glasači HDZ-a (4,40), Stranke Milana Bandića (3,83), HSP AS (3,75), HSP (3,67) i HSS (3,58). Najniža ocjena zabilježena je među glasačima HNS-a (2,40), Hrvatskih laburista (2,57) i Reformista (2,60).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo