AFERA STANOVI / SDP-ovci napadaju Krstičevića zbog stanova, a zaboravljaju da je na isti način zbrinut i Kotromanović

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Službene brojke nisu nikada objavljene, no u proteklim desetljećima je na sličan način otkupljeno i do desetak tisuća stanova

21.5.2020.
7:49
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Dodjela stanova u vojsci je uobičajena stvar. Vojnici, naime, imaju relativno male plaće, karijera im traje kraće od radnog staža u drugim profesijama, uvijek postoji opasnost da će vojsku napustiti perspektivni kadrovi zbog puno boljih plaća pa im se dodjeljuje stanove. Generalima veće i bolje, vojnicima skromnije.

Image
Vrijedni 136.000 kuna? /

SDP pozvao Krstičevića da se izjasni o jeftinoj kupnji dva stana od MORH-a: 'Pitanje je je li moralno...'

Image
Vrijedni 136.000 kuna? /

SDP pozvao Krstičevića da se izjasni o jeftinoj kupnji dva stana od MORH-a: 'Pitanje je je li moralno...'

Bivši ministar obrane i bivši potpredsjednik Vlade Damir Krstičević je otkupio vojni stan(ove) po cijeni znatno ispod one tržišne. Kao i svi drugi u to vrijeme. Istina, njegovo je stambeno rješenje izvanserijsko (160 kvadrata), pa bode oči još i danas. No, u SDP-u zaboravljaju da je i njihov bivši ministar obrane Ante Kotromanović, primjerice, tako zbrinut stambeno, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službene brojke nisu nikada objavljene, no u proteklim desetljećima na sličan način otkupljeno je i do desetak tisuća stanova, a MORH i sada šalje na tisuće uplatnica za stanarine stanova koji su dani na korištenje vojnicima i časnicima Hrvatske vojske. Kojima su cijene za otkup, pa i znatno umanjene od tržišnih, bile previsoke da bi i oni otkupili stanove. Ministarstvo obrane ima i na stotine “kadrovskih” stanova, koji se daju na uporabu zapovjednicima i vojnicima zbog potrebe posla, ali ti se stanovi ne mogu otkupljivati. 

Tomislav Ivić, državni tajnik, kojega je Vlada RH ovlastila da upravlja MORH-om nakon ostavke ministra, potvrđuje da se sve vojske svijeta trude stambeno zbrinuti svoje pripadnike, pa se to, na različite načine rješava i u Hrvatskoj vojsci: ''Stanovi su poticajne mjere, tako da su brojni visoki časnici zbrinuti stambeno na sličan način, a stanove MORH dijeli i danas, i dočasnicima i vojnicima'', kaže Ivić. 

Pavle Miljavac, predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora te negdašnji načelnik Glavnog stožera OSRH i ministar obrane upravo u vrijeme spornih otkupa stanova, kaže da je postojao Pravilnik o dodjeli stanova, postojala je stambena komisija kao i posebna mogućnost da ministar dodijeli nekome stan, koja se nije često koristila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Postojao je pomoćnik ministra zadužen za stambena pitanja, a komisija je radila prema pravilniku koji je potpisao još ministar Gojko Šušak. Prema tome pravilniku, visoki časnici, osobito iz Domovinskog rata, mogli su po povoljnim uvjetima kupiti, odnosno otkupiti stan, a to se odnosilo i na generale koji su u Hrvatsku vojsku pristigli iz JNA. Mnogi su generali dobili stanove na taj način, ali sve je bilo po zakonu'', kaže Miljavac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo