EKSKLUZIVNA #RTLANKETA / SDP prednošću u III. i VIII. izbornoj jedinici uzvraća udarac, no HDZ i dalje ima većinu!

Donosimo vam najnovije rezultate ekskluzivne RTL ankete o predstojećim izborima koju provodimo na najvećem reprezentativnom uzorku od čak 10.000 ispitanika. Do početka službene kampanje provest ćemo je u svih deset izbornih jedinca te ćemo do 21. listopada, odnosno iduće srijede, dobiti projekciju kompletne slike Sabora sa 140 zastupnika

16.10.2015.
18:57
VOYO logo

Nakon što su rezultati slavonskih i dalmatinskih izbornih jedinica poplavili trenutačnu sliku Hrvatske, otkrivamo što donose III. i VIII. izborna jedinica u anketi koja je provedena od 11. - 13. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljnu razradu svih podataka iz istraživanja možete pronaći u našem STATISTIČKOM CENTRU.

U III. jedinici, koja obuhvaća Varaždin, Zagorje i Međimurje pobjedu odnosi SDP-ova koalicija Hrvatska raste sa 44,7 posto, dok HDZ-ova Domoljubna koalicija osvaja 30,2 posto. Izborni prag prelazi i koalicija Uspješna Hrvatska bivšeg predsjednika Ive Josipovića i Radimira Čačića sa 6,4 posto ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preračunato u mandate SDP-u osam, HDZ-u 5 te Uspješnoj Hrvatskoj, odnosno Radimiru Čačiću, jedan mandat.

Postotke glasova za sve stranke provjerite u STATISTIČKOM CENTRU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na prošle izbore SDP ostaje na istom broju mandata, dok HDZ osvaja dva više nego 2011. godine.   

Moramo reći i da je vrlo gusto i neizvjesno oko izbornog praga te da ga vrlo lako mogu prijeći Živi zid koji je trenutačno na  4,6 posto, nezavisna lista MOST na 4,4 posto, te ORAH na 4,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je napomenuti da tu nije pribrojano još 16 posto glasača koji su neodlučni.

Pogledajmo i rezultate za VIII. izbornu jedinicu koja obuhvaća Istru i Kvarner. Ondje SDP-ova koalicija osvaja 41,3 posto, a HDZ-ova 18,9 posto. Izborni prag prelazi još i koalicija IDS-PGS i Lista za Rijeku sa 14,3 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preračunato u mandate to je 8 za SDP-ovu koaliciju, tri manje nego prošle izbore, HDZ-u 3 mandata što je jedan više te tri mandata za IDS-ovu koaliciju. To su upravo ova tri za koje je SDP-ova koalicija osiromašena izlaskom IDS-a iz koalicije. 

No i u ovoj bi izbornoj jedinici do samog kraja moglo biti neizvjesno jer po izbornom pragu pleše i nezavisna lista Most sa 4,9 posto, Koalicija okupljena oko Bandić Milana sa 4,8 posto  i Živi zid koji je stao na 4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o glasačima koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga će glasovati - jer u ovoj izbornoj jedinici je 11,3 posto neodlučnih.

Pogledajmo sada izgled Sabora nakon što zbrojimo rezultate u šest dosad anketiranih izbornih jedinica. Ispunjeno je više od polovine od 140  mjesta u parlamentu, njih 84, i dalje vodi HDZ sa 40, SDP ima 36, dok HDSSB i IDS-ova koalicija po tri mandata. Uspješna Hrvatska  i MOST stali su zasad na jednom mandatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada smo vam donijeli rezultate RTL ankete za ukupno šest izbornih jedinica, ostalo ih je još četiri. U ponedjeljak u RTL-u Danas vidjet ćemo kako će se raspodijeliti mandati u VI. i VII. izbornoj jedinici i tada će slika Hrvatskog sabora biti još kompletnija.

Zanimljivo je i što birači u III. i VIII. izbornoj jedinici misle tko bi bio bolji premijer. U III. jedinici 32,9 posto misli da bi to bio Zoran Milanović, a 16,6 posto Tomislav Karamarko. Milanović tu dobija 12 posto manje nego njegova koalicija, a Karamarko oko 14 posto manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U VIII. izbornoj jedinici 44,5 posto ljudi misli da bi bolji premijer bio Zoran Milanović, a 13,6 posto Tomislav Karamarko. Tu je Milanović za 3 posto bolji nego njegova koalicija jer su mu se mahom pridružili i glasovi IDS-ove koalicije, a Karamarko dobiva 6 posto manju podršku nego Domoljubna koalicija.

Detaljni rezultati predizbornog istraživanja za III. i VIII. izbornu jedinicu nalaze se u našem STATISTIČKOM CENTRU, a ono što Vijesti.hr posebno i detaljno donose su rezultati o: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • graničnim, fiksnim te vjerojatnim mandatima
  • postotku glasova za koalicije i 'manje' stranke
  • kako Tomislav Karamarko i Zoran Milanović stoje u utrci za premijera
  • kako su glasači raspoloženi za izlazak na izbore
  • raspoloženju i preferencijama glasača s obzirom na spol, obrazovanje,  zaposlenje i županiju stanovanja
  • preferencijama koalicija i stranaka prema Tomislavu Karamarku ili Zoranu Milanoviću kao budućem premijeru

STATISTIČKOM CENTRU MOŽETE PRISTUPITI OVDJE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo