OPOZIV VELEPOSLANIKA / SDP smatra da nije vrijeme za promjene u diplomaciji: 'Neprimjereno i neodgovorno'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik socijaldemokrata Joško Klisović, koji vodi odbor za vanjsku politiku, kaže da se na njega vrši pritisak

30.6.2016.
15:23
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

SDP je u četvrtak ocijenio da u uvjetima samoraspuštanja Hrvatskog sabora i pada vlade nije vrijeme za promjene u diplomaciji i opoziv veleposlanika, posebice u važnim zemljama poput SAD-a te da su vladini prijedlozi u tom smjeru "neprimjereni i vrlo neodgovorni".

Saborski zastupnik socijaldemokrata Joško Klisović kazao da je odbor za vanjsku politiku 25. svibnja primio vladin prijedlog za opoziv troje veleposlanika, Joška Para u SAD-u, Ive Goldsteina u Parizu i Ivane Perić-Sutlić u Crnoj Gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga više nisu stizali prijedlozi iako se zna da ih je na vladi 20-ak, rekao je potpredsjednik vanjskopolitičkog odbora Klisović koji vjeruje da je tu temu s dnevnog reda maknuo tehnički premijer TihomirOrešković.

"U SDP-u smatramo da nije najbolje vrijeme za kadroviranje u diplomaciji i opoziv veleposlanika u uvjetima pada vlade, u uvjetima da je Sabor donio odluku o samoraspuštanju. U takvim uvjetima sada obezglaviti naša veleposlanstva kadrovski, maknuti veleposlanike u važnim zemljama kao što su SAD, Francuska ili susjednim zemljama smatramo neprimjerenim i vrlo neodgovornim", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klisović, koji vodi odbor nakon što je predsjednik tog saborskog tijela Davorin Mlakar izabran u Ustavni sud, rekao je da se na njega vrši pritisak, uključujući iz Ureda predsjednice da čim prije sazove sjednicu odbora kako bi ta razrješenja mogla ići dalje.

Po njegovim riječima, iz predsjedničina ureda su ga zvali telefonom što smatra neprimjerenim od njezinih savjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U SDP-u smatramo da razrješenja mogu ići kada se završe izbori, kada se formira nova vlada i kada će za sve razriješene veleposlanike biti prijedlozi i imenovanja novih veleposlanika, jer u važnim državama ne bi smjeli biti bez veleposlanika", rekao je Klisović.

Tada će nova vlada i predsjednica dogovoriti nove veleposlanike, dodao je Klisović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo