SLAVILO SE DILJEM HRVATSKE / Sedam godina od oslobođenja generala Gotovine i Markača: 'Rat je gotov. Okrenimo se budućnosti'

Prije točno sedam godina Haški sud je oslobodio svih optužbi za ratni zločin Gotovinu i Markača

16.11.2019.
15:39
VOYO logo

Optužnica, kojom ih se teretilo za zločinački poduhvat i genocid protiv Srba u Hrvatskoj, protiv Gotovine i Markača podignuta je 2001. godine.

Image

Pogledajte kako je protekao put generala Vladinim zrakoplovom

Image

Pogledajte kako je protekao put generala Vladinim zrakoplovom

U prvom stupnju Gotovina i Markač su osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, da bi naknadno bili oslobođeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje je, podsjetimo, započelo 2008. godine, a dok je Čermak pušten na slobodu, Markač i Gotovina su osuđeni u travnju 2011. godine što je u dijelu Hrvatske izazvalo veliko ogorčenje. 

No godinu dana kasnije sudac Theodor Merron odbacio je sve točke optužbe što je, pak, ispalo kao jedan od najvećih obrata Haaškog suda.

Merron je odmah naložio i njihovo automatsko oslobođenje, a Gotovinu i Markača je isti dan na Plesu dočekao tadašnji državni vrh na čelu s tadašnjim premijerom, a danas potencijalnim predsjedničkim kandidatom Zoranom Milanovićem, ondašnjim predsjednikom Sabora Josipom Lekom.

Na dočeku su bili i mnogi drugi dužnosnici, suborci i pripadnici braniteljskih udruga, kao i oko 100.000 građanki i građana koji su se okupili na glavnom zagrebačkom trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tog veličanstvenog dočeka prisjetio se danas i potpredsjednik Vlade te ministar obrane Damir Krstičević.

''Toga dana cijela Hrvatska je bila jedno, s ponosom smo dočekali naše heroje. Generali Ante Gotovina i Mladen Markač su heroji i simboli oslobodilačkog Domovinskog rata, koji su uz brojne hrvatske branitelje zaslužni za slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Ne smijemo zaboraviti da su generali Gotovina i Markač vodili dva rata, oslobodilački Domovinski rat i drugi, rat za istinu i karakter Domovinskog rata i pobijedili su", istaknuo je Krstičević.

''Hvala im što su se borili za istinu i za slobodnu i samostalnu Hrvatsku. I hvala im još jednom na snazi tijekom te duge bitke kojom je dokazano da je Domovinski rat temelj moderne hrvatske države'', poručio je Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na trgovima diljem Hrvatske taj su dan slavile stotine tisuća ljudi, a posebno je emotivno bilo u Gotovininim Pakoštanama.

Ante Gotovina na dočeku u Zagrebu izrekao je i čuvenu rečenicu: “Rat je gotov. Okrenimo se budućnosti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuvši se na godine provedene u sudskoj borbi izjavio je: “Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na 'i' Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti. Okrenimo se budućnosti svi zajedno. Ovo je naša pobjeda''.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo