jasna poruka / Šef Uprave Erste banke o Agrokoru: 'Kao vjerovnik nastavit ćemo podržavati novog povjerenika da završi proces'

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

'Smatramo da je proces dosad bio vođen kvalitetno, a kao vjerovnik nastavit ćemo podržavati novog povjerenika da završi proces'

12.3.2018.
9:40
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schöfböck u razgovoru za Poslovni dnevnik komentirao je situaciju oko Agrokora.

"Situaciju oko Agrokora gledamo konstruktivno, kao i ranije. Erste nije među najvećim vjerovnicima, no otpočetka smo proces podržali kao financijski investitor. Puno smo radili na stabilizaciji, u dva navrata nakon lex Agrokora odobrili kredit, s gotovo 40 milijuna eura sudjelovali smo u 'senior roll upu'. Imamo još nešto 'junior' duga, no to je manji iznos. Došlo je do promjene povjerenika, to je stvar političke odluke, no to se srećom brzo riješilo. Smatramo da je proces dosad bio vođen kvalitetno, a kao vjerovnik nastavit ćemo podržavati novog povjerenika da završi proces", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o novom povjereniku Fabrisu Perušku, rekao je.

"Operativno smo s g. Peruškom upoznati budući da je posljednjih godinu dana na čelu Tiska. I osobno sam ga upoznao i moj dojam je da je analitičan, konstruktivan, timski igrač, no naravno, najvažniji su rezultati. Smatramo daje za gospodarstvo i oporavak apsolutno potrebno da dođe do nagodbe, jako podržavamo takvu soluciju koja je u interesu svih sudionika da se postigne fer prijedlog koji će okončati proces i omogućiti dugoročni nastavak Agrokora na zdravim nogama", poručio je šef Uprave Erste banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da se radi o najvećoj tvrtki u Hrvatskoj, naravno da se to našlo na dnevnom redu politike, no mi  gledamo isključivo s poslovnog aspekta; kao financijski vjerovnik koncerna i banka čiji su klijenti uključeni. Nagodba je apsolutno u interesu svih, da pronađu konstruktivno rješenje u zadanom roku do 10. srpnja. Smatram da je lex Agrokor bio dobra baza za početak restrukturiranja, zakon i dodatni krugovi financiranja doveli su do smirivanja situacije bez čega ekonomska stabilizacija ne bi bila moguća. Danas je to jedna potpuno druga situacija nego prije godinu dana", rekao je.

Na pitanje o tome kako bi se ne postizanje nagodbe do 10. srpnja odrazilo na banke, pa i konkretno na Erste, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško mi je reći za sektor, no pretpostavljam da su i drugi adekvatno već proveli rezerviranja za (in)direktnu izloženost Agrokoru. To uključuje teoretski i najgori scenarij iako ne smatram da je on vjerojatan jer, ponavljam, svi imaju interes da dođe do sporazuma. Bankarski sustav je vrlo visoko kapitaliziran, da se dogodi i nešto drugo mimo Agrokora, što ne vidimo kao mogućnost, sustav je pripremljen", rekao je Christoph Schöfböck, a piše Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo