'čuj, imam štap...' / Seksualnost osoba s invaliditetom je tabu? Za Direkt govore o jako intimnim stvarima - seksu, dodiru i partnerima

Oni su svijetli primjer, osobe jakog samopouzdanja

15.6.2022.
8:10
VOYO logo

Njihov život odredile su sekunde. Prvo one kad su kao potpuno zdrave osobe, on nakon skoka u more, a ona u prometnoj nesreći, od sportaša postali - invalidi. I one druge, puno ljepše, kad se među njima dogodila kemija.

"Nevjerojatna privlačnost. Nisam mogla bit u blizini Danijela da ga da ne diram i da ga ne ljubakam cijelo vrijeme jer to nije ono tipično za mene. Svi su bili iz moje obitelji zgroženi - šta je sa Sandrom? Sandra se zaljubila… Sandra se nije zaljubila, Sandra je pala s nogu", kazala je Sandra Paović, bivša stolnotenisačica i paraolimpijka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrijeme je stalo kad je ušla u dvoranu, tu se odmah osjetila strašna kemija", objašnjava Danijel Lazov, bivši nogometaš. Prepričava kako im je trenerica rekla da se to "škarama moglo rezat u zraku."

Image
kritizirao protukandidate /

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom kritizirala Keruma zbog rječnika. 'Uvriježen je to izraz'

Image
kritizirao protukandidate /

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom kritizirala Keruma zbog rječnika. 'Uvriježen je to izraz'

U svojim prvim koracima, kažu, nisu bili ni stidljivi, ni nespretni. Ni najmanje. "Strašno smo strastveni bili. Kažem, ja nikad nisam bila takva. Nismo se mogli kontrolirat ni pred ljudima", kazala je Sandra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon njihova vjenčanja, ispod članaka bilo je i komentara - ovi se vjenčali a neće moći, da se pristojno izrazimo, voditi ljubav. E pa, iznenađenje! Iako oboje imaju smanjen osjet, imaju i bolji seksualni život od većine Hrvata. I da, otvoreno smo ih pitali. Više problema imaju s drugim stvarima koje vam nikad ne bi pale na pamet.

"Ono što se ne vidi je da su nastradali ti unutarnji organi, da moj osjet nije više normalan i nije kakav je bio. Ja, recimo, toplo-hladno uopće ne osjetim tako da sam si jednom držala laptop na nozi i naravno napravila sam si opekotine", objašnjava Sandra. "Nama ode centar za znojenje di po vrućini ne možemo se uopće znojit. Doslovno padam u nesvijest. Prvih par godina nisam mogao ni sjedit kad je vruće, samo pod klimom. Recimo, ja kad odem u finsku saunu dobijem opekline, skroz sam suh", dodaje Danijel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kontaktu su s brojim paraolimpijcima i paraolimpijkama i, kažu, otvoreno se razgovara o ovoj temi. Neki koji su, laički rečeno, oduzeti od struka do stopala osjet možda uopće nemaju, ali seksualno zadovoljenje mogu naći na primjer u milovanju uha, kose ili slično.

Za razliku od Sandre i Danijela, Dominik svoju srodnu dušu još nije našao, no imao je desetak djevojaka s kojima je bio u seksualnim odnosima. "Moje sve seksualne partnerice koje sam imao nisu imale nikakav hendikep niti su to vidjele kao problem. Veći mi je problem kilaža, iskreno, nego hendikep. Ako mene pitate, moram prije smršavit nego se riješit ovog štapa", kazao je novinar Dominik Janović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i profil na aplikaciji za upoznavanje, ali ga rijetko koristi. U startu je, kaže, iskren oko svog invaliditeta. "Ja to ni ne spominjem, ni ne skrivam. Mislim da prvo treba istaknuti neke svoje vještine, da osoba upozna tko si stvarno ti, a onda ja volim reći ja sam balkanska verzija Dr. Housea za sirotinju. Onda ona pita šta ti to znači i onda ja objasnim: čuj, imam štap. Uglavnom kad to predstaviš ovako kroz neki humor onda tu nema problema", kaže Dominik.

Iako bi pojedinci to pomislili, njima nije dosadno. Dominik objašnjava da voli isprobati svašta, ima tu raznih ekshibicija. "Čak su mi se par puta dogodile smiješne situacije, da izgubim ravnotežu i padnem… Ne volim dosadu, uvijek treba biti kreativan", prepričava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naši sugovornici svijetli su primjer, osobe jakog samopouzdanja. No baš zbog onih koji takvo samopouzdanje nemaju, a i zbog nas koji život osoba s invaliditetom na žalost ili na sreću ne možemo razumjeti, njihovu je priču bilo važno čuti.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo