BIOLOZI ISTRAŽUJU / Senzacija na Plitvicama: Pahuljaste meduze u jezerima, stigle na nogama ptica

Biolozi Parka tek trebaju istražiti kojoj slatkovodnoj vrsti pripadaju i odakle su točno došle

19.9.2019.
15:30
VOYO logo

Senzacija na Plitvičkim jezerima! Ovog ljeta ondje su često viđane meduze! Riječ je o nekoliko centimetara dugoj slatkovodnoj vrsti meduze koja se na Plitvicama pojavila prije tri godine.

Nije riječ o autohtonoj vrsti pa ih biolozi Nacionalnog parka tek trebaju istražiti kako bi utvrdili kojoj od 20-ak slatkovodnih vrsta pripadaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su ih prvi put vidjeli prije tri godine, bili su iznenađeni. No, male pahuljaste meduze rendžeri Nacionalnog parka Plitvička jezera ovog su ljeta imali priliku vidjeti gotovo svakodnevno.

''Naše meduze najvjerojatnije su donesene iz blizine, na nogama ptica, to je najčešći prijenos. Ove su meduze neopasne, hrane se zooplanktonom, imaju žarne stanice kao i sve meduze, no njihov je otrov jako, jako slab tako da ne mogu naštetiti ni nama, ni ribama, nikome'', objasnila je Sanja Žalac s Odsjeka ekologije, flore i faune NP Plitvička jezera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biolozi Parka tek trebaju istražiti kojoj slatkovodnoj vrsti pripadaju i odakle su točno došle. Može ih se vidjeti samo ljeti kada su temperature više.

Na jezeru Kozjak, gdje su meduze primijećene, one na površinu izađu tijekom toplijeg dijela dana. Temperatura vode i dalje je 20 stupnjeva, ali danas je hladan, kišan, jesenski dan pa nisu pri površini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plitvice posjetilo milijun i četiristo tisuća posjetitelja

U jezerima je i čak pet ribljih vrsta donesenih prije više desetljeća kada se obnavljao riblji fond. Flora i fauna Plitvica fascinantna je svim posjetiteljima Nacionalnog parka.

''Volim prirodu. Super je, sve je dobro. Sretna sam što sam ovdje s mojim razredom, prijateljima i profesoricom'', kazala je Geckten iz Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jako je lijepo, voda je tako čista, ribe su posvuda, prelijepa stabla... Volio bih da možemo ostati duže'', kazao je Tom iz SAD-a.

''Ovdje sam drugi put. Ovo mjesto je fantastično i prelijepo zato smo došli ponovno'', istaknula je Mison iz Južne Koreje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično kao i lani, do današnjeg datuma Plitvice je posjetilo milijun i četiristo tisuća posjetitelja. Uz dalekoistočne posjetitelje, sve je više i onih iz SAD-a. Amerikanci vole posjećivati svoje i tuđe parkove, a hrvatske tek otkrivaju.

''Ograničili smo posjetitelje po satu i ulazu u Park, ali to ne znači da je itko ostao bez ulaznice. Svi su mogli ući u Park samo ne možda u onom nekom željenom terminu, udarnom, u 9, 10, 11... Više poslijepodne kada su bila manja opterećenja Parka'', objasnila je Marija Turkalj, voditeljica Službe marketinga i prodaje NP Plitvička jezera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazak jeseni na Plitvicama znači pozdrav sa zelenim krošnjama, ali ne i kraj sezone. Sada slijede posjetitelji koji dolaze tek najesen kada krošnje otkriju svoje boje.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo