odbijena ocjena ustavnosti / Šeparović o izboru predsjednika Vrhovnog suda: 'Milanović smije predložiti samo kandidata koji se javio na natječaj'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Dva stupa vlasti, Sabor i PRH, moraju međusobno surađivati", naglasio je predsjednik Ustavnog suda

23.3.2021.
14:50
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ustavni sud na današnjoj sjednici odlučivao je o ustavnosti Zakona o sudovima koji propisuje proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda, što je posljednjih mjesec dana predmet prijepora predsjednika Zorana Milanovića i vladajuće većine. Milanović je, podsjetimo, nezadovoljan kandidatima koji su se javili na natječaj Državnog sudbenog vijeća (DSV) predložio svoju kandidatkinju, Zlatu Đurđević, koja uopće nije aplicirala na poziv. 

Ustavni sud zaprimio je dva zahtjeva za ocjenom ustavnosti Zakona o sudovima koji propisuje proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda - od Darija Juričana i odvjetnica Sandre Marković i Jadranke Sloković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović nakon sjedice dao je izjavu medijima. 

"Ustavni sud na današnjoj sjednici nije prihvatio prijedlog ocjene ustavnosti u dijelu u kojem je propisano da se raspisuje poziv na prijedlog DSV-a. To ne ugrožava predsjednika RH niti dovodi u pitanje njegovu Ustavnu ovlast. Bez prijedloga PRH Sabor ne može izabrati predsjednika Vrhovnog suda", rekao je na početku Šeparović dodajući da Zakon o sudovima nije protivan Ustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dva stupa vlasti, Sabor i PRH, moraju međusobno surađivati", naglasio je. 

Dodatno je pojasnio mogućnosti predsjednika Milanovića: “Ured predsjednika mora pribaviti mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i saborskog Odbora za pravosuđe o svim kandidatima koji su se prijavili. To služi da odabre onog kandidata za kojeg smatra da je najbolji. Nije vezan tim mišljenjem, može izabrati bilo kojeg kandidata, ali mora biti jedan od onih koji se prijavio na javni poziv.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluke Ustavnog suda su donesene sa devet glasova za, a četiri protiv. Šeparović je kazao i da mu je žao što je još jedan prijedlog za ocjenom ustanosti, SDP-ovca Arsena Bauka, stigao kasno, no i njega će Ustavni sud razmatrati. 

Bilo bi dobro da se predsjednik Vrhovnog suda izabere do isteka mandata postojećem, ali ako se to ne dogodi, onda će do daljenjeg tu dužnost obnašati njegov zamjenik, dodao je Šeparović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je što dalje. 

"DSV bi trebao biti obaviješten, od Ureda predsjednika, da niti jedan od kandidata koji su se javili na natječaj za ne zadovoljava uvjete. PRH ako nije zadovoljan ne mora prihvatiti niti jednog kandidata. Ali mora poštivati proceduru. DSV može raspisivati natječaj bezbroj puta", pojasnio je Šeparović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kumstvo sa Šeksom

Komentirao je i optužbe predsjednika Milanovića da je povezan s Vladimirom Šeksom koji mu je kum. 

"To je sve dio političkog folklora, međutim, na mene nitko nema utjecaj, pa ni nikakvi kumovi. Mislim da ni na druge ustavne suce nema utjecaja. Nema suca koji nema političare prijatelje, ali nisu na daljinski upravljač ni vlasti ni oporbe", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Mamićevim optužbama 

Predsjednik Ustavnog suda komentirao je i optužbe Zdravka Mamića o podmićivanju sudaca. 

“Nisam čelnik sudbene vlasti i nemam veze s time. No, kao odgovaran državni dužnosnik mogu reći da optužbe dolaze od osobe osuđene za teška kaznena dijela. No, ako je nešto od toga istina, to je strašno i to treba osuditi. Ugled suca krši i samo druženje sa strankama u postupku. Tako se stvara dojam ako nešto nije u redu,” rekao je Šeparović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo