Zagreb se i dalje trese / Šest mjeseci nakon strašnog potresa: Ljudi su još u strahu. Zakon je tu, ali obnove baš i nema

Image
Foto: PIXSELL/RTL

Jedno je sigurno, nastave li se još ova podrhtavanja, neki i dalje neće mirno spavati

22.9.2020.
11:30
PIXSELL/RTL
VOYO logo

Jutro je. Dan je 22. ožujka 2020. godine i na satu je točno 6.24. Građani Zagreba i okolice znaju o čemu pišemo. Točno prije šest mjeseci dogodio se jak potres magnitude 5,5 stupnjeva po Richteru koji je uzbunio sve. 

Od 1880. kad se u Zagrebu dogodio potres magnitude 6,3 po Richteru, ovaj u ožujku bio je najjači zabilježeni potres. U njemu je nažalost život izgubila i 15-godišnja djevojčica iz Đorđićeve 13. Potres koji je udario u jeku zatvaranja zbog korone uzrokovao je paniku i strah od onoga što nas čeka. Hoće li uslijediti još jači potres ili će se tlo smiriti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Buđenje iz noćne more /

Snimke koje lede krv u žilama: Pogledajte zastrašujuće trenutke potresa u Zagrebu!

Image
Buđenje iz noćne more /

Snimke koje lede krv u žilama: Pogledajte zastrašujuće trenutke potresa u Zagrebu!

Šest mjeseci kasnije, tlo i dalje podrhtava. Do sada je nakon tog potresa zabilježeno puno manjih. Posljednji je zatresao noćas. Epicentar mu je bio 9 kilometara od Zagreba na dubini od pet kilometara, a bio je magnitude 2,3 po Richteru kako kaže Seizmološka služba. 

Građani koji su to strašno jutro proživjeli puni strepnje i dalje noćima ne spavaju. Pogotovo oni kojima su domovi još uvijek oštećeni. A takvih ima i previše. Neki od onih kojima je sve uništeno u potresu morali su otići u studentski dom Cvjetno naselje. Sada su preseljeni u Hostel Arenu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek prije desetak dana donesen je i dugoočekivani Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Iako se oporba boji da će to sve biti nemoguće izvesti, barem se krenulo.

Birokracija usporava stvari

Tko god da čeka pomoć države i grada na obnovu ne može računati još neko vrijeme jer kao i obično u Hrvatskoj, birokracija usporava stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ov reporter Goran Latkovićobišao je stanovnike Čučerja i Markuševca koji žive u kontejnerima, bez vode i grijanja. S mukom dočekuju zimske dane jer misle da će biti još gore.

"Mi smo u epicentru svi istrumatizirani jer se počelo opet drmati, već nas svaki kamion plaši. Nitko ne zna reći kad će stati. Sa svakim novim drmanjem se nešto odlomi, tako da je to teška trauma", rekla je Mira Jordanić iz Markuševca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadu ne budi ni izjava seizmologa Tomislava Fiketa koji je našem Zoranu Šprajcu otkrio kako Zagreb tek čeka veći potres. Da stvar bude gora, mogao bi biti i 30 puta jači od onog koji su Zagrepčani več proživjeli.

Objasnio je kako je za zagrebačko područje moguće da će veći potres biti od 6,3 pa do 6,5 po Richteru. Za dubrovačko područje ta brojka je i veća, magnitude oko sedam po Richteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno je sigurno, nastave li se još ova podrhtavanja, neki i dalje neće mirno spavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo