Koronakriza / Šest novih mjera Vlade za ublažavanje krize, Marić: 'Cilj je masu plaća zadržati na istoj razini'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska je zbog pandemije doživjela najveći pad BDP-a u posljednjih 25 godina

29.8.2020.
10:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U Vladinom jesenskom paketu mjera za ublažavanje krize su subvencije za skraćeni radi tjedan, obnove škola i bolnica u Zagrebu, ali i obustava rasta plaće u javnom sektoru, piše u subotu Jutarnji list.

Navodeći hitne poteze za spas privrede dnevnik ističe da će Vlada pomoći djelatnostima u turizmu, ugostiteljstvu, prometu sa sufinanciranjem 2000 kuna po radniku za skraćeni radni tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planirani su i povoljni krediti za poduzetnike, a Hamag-Bicro i HBOR nastavit će davati kredite s kamatama od 0,25 posto za održavanje likvidnosti poduzeća.

Image
PAD BDP-A /

Bujas Vladi: 'Smanjite, dovraga, te poreze! Bez poduzetnika se ovaj put nećemo moći izvući'

Image
PAD BDP-A /

Bujas Vladi: 'Smanjite, dovraga, te poreze! Bez poduzetnika se ovaj put nećemo moći izvući'

Hrvatska na raspolaganju ima i 6 milijardi eura bespovratnih sredstava koja se mogu koristiti za različite projekte. Sredstva će se koristiti i za obnovu školskih, zdravstvenih i kulturnih objekata nakon potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga od 1. siječnja na snagu stupa nova porezna reforma u kojoj je smanjenje stopi poreza na dohodak s 24 na 20 posto i s 36 na 30 posto, kao i porez na dobit s 12 na 10 posto za mala i srednja poduzeća, koja ostvaruju prihode do 7,5 mil. kuna. Plaće bi tako trebale rasti od 100 do 800 kuna.

U planu su i pregovori sa sindikatima o (ne)povećanju plaća. Vlada, kako navodi Jutarnji list, želi kompromis da ili zamrzne povećanje plaća dok se BDP ne počne dizati ili da povećanja budu manja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planiraju se ubrzati i investicije koje se financiraju iz EU te potaknuti i državne tvrtke da imaju više investicija, donosi Jutarnji list.

"Svaki pa i najmanji izdatak iz državnog proračuna bit će podvrgnut temeljitom preispitivanju"

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u intervjuu za subotnji Večernji list da je Vladin cilj masu plaća iz proračuna zadržati na istoj razini, ali istovremeno raditi na učinkovitosti i adekvatnom sustavu nagrađivanja zaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako za neutraliziranje posljedica koronakrize ne bude dovoljno novca, u zadnjem tromjesečju provest ćemo rebalans proračuna, kazao je Marić nakon objave da je Hrvatski BDP u drugom kvartalu pao 15,1 posto, a turizam ostvario trećinu lanjskog rezultata.

Ciljat ćemo da ukupni rashodi budu na razini iz 2019. Neki će rashodi rasti, poput mirovina, mase plaća ili onih vezanih uz demografske i socijalne politike, no zato ćemo sve ostale rashode svesti u okvire kako ukupni rashodi 2021. ne bi prešli razinu iz 2019. godine, ispričao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervjuu za Večernjakov Obzor Marić govori o tome kakva nas jesen čeka i kojim će mjerama Vlada nastojati smanjiti štete gospodarstvu i ujedno pomoći građanima.

Unatoč jednom od većih padova gospodarstva u EU, Marić napominje da će nam u idućim godinama biti na raspolaganju znatna sredstva iz EU kojima ćemo moći financirati reformske projekte, čiji će cilj biti rast i jačanje gospodarstva, ali i veća efikasnost i racionalizacija javne i državne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki pa i najmanji izdatak iz državnog proračuna bit će podvrgnut temeljitom preispitivanju jer nam je cilj da ukupni rashodi 2021. budu na razini 2019. godine", zaključio je Marić, donosi Večernji list.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo