ni koronavirus ga nije spriječio / Šesti Hrvat na Everestu izgubio je 20 kila: 'Gore je -40°C, vjetar nas je rušio, od leda nismo osjećali ruke'

Odlučio je osvojiti sedam najviših vrhova na sedam kontinenata. Mount Everest bio je peti. Već za dva tjedna planira dalje na Denali u Sjevernoj Americi

29.5.2021.
8:00
VOYO logo

Na zagrebački aerodrom sletio je Mario Celinić, šesti Hrvat koji je osvojio Mount Everest. Ekspedicija osvajanja najvećeg svjetskog vrha i ispunjenja osobnog sna trajala je gotovo dva mjeseca. 

Ni koronavirus koji je dobio nije ga spriječio da se popne na vrh svijeta. Dočekali su ga obitelj i prijatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
svaka čast /

Alpinist Mario Celinić postao je šesti Hrvat u povijesti koji se popeo na Mount Everest. Za RTL Danas javio se s vrha svijeta

Image
svaka čast /

Alpinist Mario Celinić postao je šesti Hrvat u povijesti koji se popeo na Mount Everest. Za RTL Danas javio se s vrha svijeta

Odlučio je osvojiti sedam najviših vrhova na sedam kontinenata

Nakon nšto je zagrlio obitelj, Mario se na kraju naklonio Stipi Božiću. Davne 1979. godine Božić se popeo na vrh svijeta po zapadnom grebenu, smjeru kojeg nitko prije ni poslije njegovog tima nije popeo. Bio je tada prvi Hrva i 85 čovjek na svijetu koji je osvojio Mount Everest. Učinio je to još jednom deset godina kasnije. Istim smjerom s kojeg je vrh sada dohvatio i Mario. 

"Ja sam ga penjao s južne strane što je malo lakše, a on ga je popeo sa zapadne strane bez logistike zato sam mu se naklonio, za to moraš biti malo nadčovjek", rekao je s oduševljenjem alpinist Celinić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario kaže bilo je mnogo teže nego što je mislio da će biti. Svaki pogrešan korak na vrhu  može značiti kraj. 

"Nema spašavanja gore od onih težih situacija gore je ta da morate prolaziti pokraj tih mrtvih alpinista. To izgleda tako da su oni doslovce pored staze ili pored konopa i vi tu morate proći", objasnio je Mario.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratio se kao drugi Hrvat koji je osvojio najviši vrh svijeta. Na visinu od 8.848 metara popele su se još osim Stipe Božića i četiri djevojke. 

"Bio sam svjestan toga da sam se popeo, ali i malo u strahu jer sam znao da je to tek pola puta. Nismo se mogli ni slikati nakon 30 sekundi ni ruke ne osjećate da bi uhvatili fotoparat. Gore je minus 40, a s vjetrom imate osjećaj da je i -60", kaže Mario. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tri tjedna priprema ispenjali su nekoliko okolnih vrhova do 6.000 metara, a onda kada su stigli u bazni kamp test je pokazao da je pozitivan na koronu. 

Uz njega je bio i Stipe Božić, svaki dan slao im je vremensku prognozu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Točno su išli u vrijeme kad se moglo. dobro su uboli jer da su išli jedan ciklus kasnije ne bi se popeli. Ovi iza njih nisu", tvrdi Božić.

Oprema je danas bolja, kaže Božić, no planina uvijek ista i nosi svoje opasnosti. uspon na vrh Himalaje Marija je stajao oko 50.000 dolara. Odlučio je osvojiti sedam najviših vrhova na sedam kontinenata. Mount Everest bio je peti. Već za dva tjedna planira dalje na Denali u Sjevernoj Americi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo