DIVLJANJE CIJENA / Sever: 'Nadzor je nužan. Vlasti su se odrekle dijela prihoda da se cijene spuste, na području hrane nisu se spuštale'

'Nemamo crnih lista, koliko god su neki govorili da su protiv toga, ali činjenica je da naši susjedi Slovenci s tim imaju izvrsna iskustva, neki drugi također', kazao je Sever

20.6.2022.
20:00
VOYO logo

Cijene hrane i energenata divljaju, a mnogi se građani pitaju kako izaći na kraj s tim, s obzirom da je rast cijena svakim danom veći. O svemu tome RTL-ova reporterka Ana Mlinarić razgovarala je s Krešimirom Severom, predsjednikom Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Vlada je smanjila PDV, trgovci nisu reagirali, a premijer kaže da neka sve kontroliraju udruge. Sever je komentirao kako se može natjerati trgovce da smanje cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S jedne strane nadzor je nužan. Javne vlasti su se odrekle dijela javnog prihoda u korist toga da se spuste cijene, a one se na području hrane nisu spuštale. Čak ako su i pale u jednom trenu, brzo su rasle. Veliki dio onih koji objašnjavaju rast cijena objašnjavaju time da bi cijene rasle i više da nije spušten PDV. Činjenica je da to nije dovoljno kao opravdanje. Razumijevajući da potrošačke udruge nemaju sredstava, ljudskih kapaciteta, da se vlasti ne mogu petljati u cijene, kontrolu bi trebali raditi svi zajedno. Vlasti sa svoje pozicije, da češće nekom pošalju porezni nadzor ili inspektorat. Čini mi se da bi to trebalo biti u interesu poslodavačkih udruga i poslodavaca jer ni njima ne bi smjelo biti nevažno ako netko kaže da poslodavci dižu cijene, trgovci dižu cijene, nego da bi između sebe trebali pročistiti žito od kukolja i javno reći ovi su neopravdano dizali cijene pa da to rade poslodavci na jednoj strani, sindikati na drugoj, ali da se iznađe model kako bi se javnim novcem pomoglo potrošačkim udrugama da sada pred uvođenje eura i tijekom inflacije zaposle dodatno ljude, da formiraju portale, ulože sredstva pa da građani sami mogu procijeniti ovdje rastu cijene, ovaj proizvođač diže cijene od njega neću kupovati", kazao je Sever.

Image
inflacija /

Cijene iz dana u dan šokiraju građane: Premijer nema rješenje, a analitičari preporučuju samo nužnu kupovinu

Image
inflacija /

Cijene iz dana u dan šokiraju građane: Premijer nema rješenje, a analitičari preporučuju samo nužnu kupovinu

Komentirao je i može li se nadzor prebaciti u nadležnost inspektorata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni bi mogli samo proći i vidjeti, ali ne smiju intervenirati jer se cijene formiraju slobodno, a li bi taj isti inspektorat mogao potražiti nešto drugo kod takvih poslodavaca što nije zabranjeno. Mogao bi pogledati kako posluje, vodi evidencije, to se detaljnije pročešlja pa će se za toliko koliko su nabrali novaca jer nisu otpustili cijene na drugoj strani nabrati u isti državni proračun s time što su neke stvari radili mimo propisa. Kombinacija javnih vlasti u nadzoru, ne da diktiraju cijene, a i nas svih skupa, poslodavaca, Sindikata, potrošačkih udruga, trebala bi izroditi modelom. Za njega nemamo vremena, to je trebalo početi pripremati ranije, još malo pa će se cijene početi dvojako izražavati. Nemamo crnih lista, koliko god su neki govorili da su protiv toga, ali činjenica je da naši susjedi Slovenci s tim imaju izvrsna iskustva, neki drugi također, pa bismo trebali hitno naći model kako to napraviti i lovce u mutnom zapriječiti ili ih javno izvjesiti", kazao je Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo