Presuda o kojoj se priča / Severinina odvjetnica za RTL Direkt: 'Ne sudi se njenom karakteru nego interesu djeteta. Žalit ćemo se'

U slučaju Severine Kojić i Milana Popovića i odluke suda da će o sinu skrbiti otac danima se ne prestaje pričati

2.12.2019.
23:06
VOYO logo

To je glavna tema u kafiću, tramvaju, u novinama i na Facebooku. Svi su odmah gorljivo zauzeli strane. Jedni su sigurni da se brižnoj majci nije trebalo oduzeti dijete, a drugi slave njegovu pobjedu kao pobjedu svih očeva. 

Radi se naravno o Severini Kojić i Milanu Popoviću te odluci suda da njihovo dijete pripadne ocu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepravomoćnu presudu i privremenu mjeru je prošlog četvrtka donijela Tea Golub, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Iste večeri dječak koji je 7 i pol godina živio s majkom je predan ocu, a majka ga ima pravo viđati dva puta tjedno i svaki drugi vikend, ali samo dva dana. 

Osim toga, Severina je izgubila i pravo da odlučuje o njegovom školovanju i liječenju. Tome je prethodila višegodišnja sudska bitka, a sve kumliniralo prije 2 mjeseca kada je po dječaka u Osnovnu školu Matija Gubec došao Severinin suprug Igor Kojić, ali učiteljice ga nisu pustile kući, jer on navodno nije na listi osoba kojima je to dozvoljeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječak otada nije bio u školi, pjevačica je govorila da on sam ne želi ići i da je traumatiziran. Popović je inače, školi donirao 150.000 kuna za obnovu školskog igrališta.

"Mogu  samo reći da je ova presuda donesena, ne na bazi jednog određenog događaja, već je donesena na bazi cijelog niza događaja koji su se događali u posljednjih nekoliko godina. Znači nije  proizvod nekog hira određenog sudionika sustava ili nekoga tko donosi tu odluku, već je nekako suština i najbolje rješenje šta je u ovom trenutku najbolje za naše dijete na bazi svega što se događalo u posljednje vrijeme", rekao je nedavno za RTL Direkt Milan Popović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu se oglasio i sud

Danas se o svemu oglasio i Općinski građanski sud u Zagrebu, koji kaže da se u medijima obezvrijeđuje integritet sutkinje, da se vrši nedozvoljeni pritisak, da se odluke suda preispituju u žalbenom postupku, a na na ulici i u medijima.

"Odluka se donosi na temelju savjesne i brižljive ocjene svih provedenih dokaza, a sudac je ne donosi zato što je netko majka djeteta, a netko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike ili nekih drugih interesnih skupina. Posebno je nedopustivo pri tome koristiti termine koji sugeriraju da je sud roditelju 'oteo' dijete ili je dijete 'dodijelio' drugom roditelju. Sudovi ne otimaju niti dodjeljuju djecu", objavio je sud. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Severinina odvjetnica za RTL: "Priopćenje suda nije bilo potrebno"

A gošće RTL Direkta bile su Jasminka Biloš, odvjetnica Severine Kojić te Sanja Sarnavka, aktivistica za ženska prava.

"Točno je da se odluke donose na temelju činjenica i kako ih je ocijenio sudac koji ih je donosio. Ovdje se radi o nepravomoćnoj odluci. Priopćenje Općinskog građanskog suda u Zagrebu nije bilo potrebno, ali ni čuvati integritet suca. Bitno je da je odluka donijela nemir u javnost", rekla je odvjetnica Jasminka Biloš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivistica za ženska prava, Sanja Sarnavka, rekla je kako ju ova odluka suda nije iznenadila, ali ju je rastužila. 

"To pokazuje da Centar za socijalnu skrb, koji je ipak ovdje ključan, često ocjenjuje roditelja i to kako se ponašaju prema njima, a ne prema djetetu što bi trebalo biti irelevantno", objasnila je Sarnavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milan Popović je očito znao naći pravi put kako doći do nečega"

Kazala je i kako se susretala i sa ženama koje su pretrpjele nasilje te da su one kad Centar za socijalnu skrb dođe, iznervirane, očajne, te da iz tog razloga često nasilnik koji je fin i šarmantan postane podobniji za odgajanje djeteta.

"Milan Popović je očito znao naći pravi put kako doći do nečega. Neshvatljivo mi je da je škola u ovakvoj situaciji uzela 150.000 kuna", kazala je aktivistica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je objasnila odvjetnica, Severina je u listu o preuzimanju djeteta upisala svog supruga Igora Kojića te nije jasno zašto iz škole nisu dopustili da Kojić preuzme dijete.

Majka dijete sad viđa manje nego što je to radio otac 

"Što bi dijete trebalo ostati u školi noćiti", zapitala se Sarnavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnica je ponovila i ono što se u medijima već pisalo, a to je da posebna skrbnica Severininog sina nije razgovarala dvije godine s njime.  

"Otac je do sad viđao dijete, a sada ga majka viđa upola manje nego što je otac imao priliku. I još su joj oduzeli mogućnost donošenja odluka o obrazovanju i zdravstvenih pitanja djeteta, kao da je ne znam što radila - to nije uobičajeno", kazala je Sarnavka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne sudi se karakteru moje klijentice nego interesu djeteta. Javnost se treba umiriti i treba i dalje vjerovati u pravosuđe. Vjerujem da će se u zakonitom postupku pravilno utvrditi činjenice. Žalit ćemo se", zaključila je odvjetnica Severine Kojić.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo