Cvatnja, pelud... / Sezona alergija se budi: donosimo savjete kako se zaštititi prije nego što nastupi vrhunac

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kako se proljeće bliži, drveće se budi iz zimskog sna, a time počinje sezona alergija

28.2.2017.
18:46
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu lijeska, na Jadranu čempres - visoko alergene peludi izaziva probleme kod alergičara: a svake ih je godine - kako doznajemo - sve više. Iako je njima za lijekove sada već prekasno - za 2 tjedna počinje cvjetati breza pa liječnici upozoravaju: terapiju počnite uzimati na vrijeme.

"Ide mi to jako na živce, smeta mi, jer to kihanje traje po 5 minuta i onda više nikako ne mogu doći sebi, onda me glava počne boliti i svi ti problemi koji vuku alergiju", rekla nam je Anđelka iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvo je stanje peludi u zraku svaki dan prate znanstvenici s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar

"Trenutno su na području oko Zagreba vrijednosti lijeske visoke, ali na svu sreću sutra pošto je kišni dan te vrijednosti će se spustiti no već u narednim danima će opet naglo porasti", otkriva nam Barbara Stjepanović, voditeljica Laboratorija za aerobiologiju NZJZ-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iste probleme koje u Zagrebu i okolici izaziva visoko alergena pelud lijeske - na Jadranu izaziva - pelud čempresa. A uskoro - još loših vijesti za alergičare. 

"Ja bih iskoristila priliku da upozorim sve alergične osobe da će za nekih 15 dana, dakle za 2 do 3 tjedna, započeti polinacija visoko alergene peludi breze, pa svi oni koji su alergični na pelud breze mogu početi sa svojom terapijom", pojašnjava stručnjakinja Barbara Stjepanović iz NZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi se mogu ublažiti - ako se lijekovi počnu uzimati na vrijeme. 

"Treba onda naravno pacijentu dati terapiju koja će zaštititi vanjske sluznice i da ju pravovremeno uzme, odnosno prije nego što sama cvatnja krene", kazuje nam Alma Rožman, ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A cvatnju i prisutnost peludi u zraku možete pratiti jednostavno - na aplikaciji Peludna prognoza. I tako možda izbjeći tegobe. No, mnogi ni ne znaju da su alergični i simptome pripisuju pogrešnim dijagnozama.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo