kontinentalni turizam / Sezona na Jadranu nadmašila je očekivanja, no kopneni turizam, koji bi sada trebao biti na vrhuncu, bilježi gubitke

Iako cilj ulaganja u razvoj turizma nije brojanje turista i rekorda, već održivi turizam koji traje cijelu godinu, na kontinentu su skeptični

13.10.2021.
13:00
VOYO logo

Strahovalo se da će zbog korone, figurativno rečeno, turistička sezona debelo zaroniti, no na površinu je ipak isplivala odlična sezona i puna kasa.

"Svakako pozitivne vijesti. Ono što nam se događa je da turisti uz manji broj dolazaka, veći broj noćenja, a i veću, naravno, potrošnju, da se okrećemo onome što je bitno a to je održivi turizam", rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
turizam u vrijeme korone /

Svjetski turizam u lipnju i srpnju još ispod 2019. - Hrvatska među boljima! Prognoze stručnjaka: 'Povratak na razine 2019. tek 2024.'

Image
turizam u vrijeme korone /

Svjetski turizam u lipnju i srpnju još ispod 2019. - Hrvatska među boljima! Prognoze stručnjaka: 'Povratak na razine 2019. tek 2024.'

Kontinentalni turizam teško se drži

No kontinentalni turizam, teško se drži. Zadnji val korone pred kraj ljeta donosi strah od putovanja te nove mjere koje na kopnu onemogućuju grupna putovanja.

"Mi često imamo kongrese. Seminare, konferencije. Toga više nema. Nema organiziranih grupa. Nema nekih velikih dolazaka. To su uglavnom individualci", tvrdi Jasmina Krkić-Poznić, vlasnica obiteljskog pansiona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasmina je u svoj pansion uložila svo svoje znanje, vrijeme ali i veliki novac. Nedostatak gostiju ogroman je udarac za nju jer na kontinentu je sada trebalo biti vrijeme najveće zarade.

U ovo vrijeme prije korone ovdje je bila gužva, a danas da se i dva puta okrenete oko sebe vidjet ćete tek jednog, dva putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da poznati, prekrasni osječki Ginko može pričati, vjerojatno bi se prisjetio razdoblja od prije korone kada su Tvrđom hodale grupe turista. Fotografirali, slušali povjesne priče iz Tvrđe koja je 200 godina starija od jedne Amerike. No danas Ginko stoji sam. Turista nema.

Jasmina radi na tek oko 70 posto popunjenosti u odnosu na doba prije korone. Agencije koje organiziraju grupe, još su u većem problemu i bilježe pad poslovanja od 60 posto. Treba plaćati kredite i radnike, a covid potpore više ne dobivaju jer, paradoksalno, ukinute su zbog sjajne sezone na Jadranu, a njih se trpa u isti koš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo na kontinentu statistička greška. Kako će biti na zimu, ne znam. Nama je jesen period u kojemu mi akumuliramo neka sredstva s kojima onda preživimo do proljeća. Trenutno su prihodi takvi da troškove možemo pokrivati ali akumulirati nećemo ništa", kaže Jasmina.

Jasmina smatra da mjere ne mogu biti iste za Jadran i za kontinent. Iako zabrinuta, ne dozvoljava da to njeni gosti ikada primjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kugin spomenik u osječkoj Tvrđi podsjetnik je na veliku bolest koju smo pobjedili, valja se nadati da će i korona proći isto tako.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo