Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ali odgovornost je velika

Siguran posao i neto plaća od 6500 kuna: Za jedno mjesto na ovom fakultetu bori se 20 maturanata

Najveća gužva je na Logopediji gdje se više od 20 maturanata bori za jedno mjesto, a koja ukupno prima 50 studenata

Aida Šukurica/ 22.6.2019. u 13:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako netko zna što čeka maturante iz cijele Hrvatske koji žele upisati logopediju, onda je to Mirna. Ona je završila taj fakultet prije nekoliko godina i od tada radi u struci.

"Nisam sigurna znaju li što ih čeka, to je nešto što se mijenja iz godine u godinu", kaže Mirna Barać.

Kaže da ne poznaje niti jednog logopeda u Zagrebu koji posao nema i da ta činjenica sigurno privlači mnoge osamnaestogodišnjake da zarone u tu profesiju. 

"Odgovornost je velika. Ipak se radi o djeci, njihovom školovanju, obrazovanju...", kaže Mirna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatski zavod za zapošljavanje kaže da se trenutno u Hrvatskoj traži 7 logopeda, većinom u dječjim vrtićima. Siguran posao i prosjećna neto plaća od 6500 kuna pa nije ni čudo da mnogi baš žele postati logopedi. 

Čak 1000 brucoša iz cijele Hrvatske, od njih čak 485 logopediju ima na prvom mjestu kao izbor, ali samo će onih najboljih 50 završiti baš ovdje. To je objavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje koja ovu pomamu komentira:

Upravo se čita

Image
za premijera sve

Dan nakon incidenta s 'milijuntom putnicom' iz Zračne luke Zadar muk. Turističke zajednice zanimljivog gledišta

"Zato što je to jedini studijski program koji se izvodi u Hrvatskoj. Upisna kvota je mala - 50, što je naspram cijele Hrvatske jako malo", kaže Kristina Svalina, Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Tih 50 mjesta je jedino realno što sada fakultet može podnijeti s infrastrukturom i profesorima. Nije ovo jedino deficitarno zanimanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

 "Tehnički fakulteti, prirodoslovni...Poznato je koja su to točno zanimanja koja su deficitarna", kaže Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovnja.

Logopedija je na glasu kao jedan od težih studija, ali učenje ne prestaje izlaskom sa sveučilišta. 

"Mislim da smo svi koji smo to studirali stekli dobre temelje za daljnji rad, ali faks sam po sebi nije dovoljan da budete uspješni i dobri u onome što radite, bitno je da se nastave edukacije i da se prate trendovi", objašnjava Mirna.

Nakon logopedije, najviše prijava prema broju mjesta je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti i to za studije režije, glume i montaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

A najveći broj prijava ukupno ima studij poslovne ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu - čak 3569, slijedi Fakultet elektrotehnike i računarstva s 2832 prijave, pa opet ekonomija u Zagrebu s 2775, Fizoterapija na zagrebačkom zdravstvenom veleučilištu te Pravo u Zagrebu s više od 2000 prijava.

Svaki maturant može prijaviti maksimalno 10 studijskih programa. Konačne rang-liste bit će objavljenje 15. srpnja, a već dan nakon toga počinju upisi. 

Aida Šukurica/ 22.6.2019. u 13:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
zaražena hrana

Više od 80 ljudi na svadbi se zarazilo salmonelom, u bolnici završili i mladenci. Restoran mora platiti odštetu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba