velika promjena / Sijedi masovno gašenje poslovnica! 88 posto prometa im je bila zamjena eura i zato uskoro nestaju: 'Deset tisuća zaposlenih je ugroženo'

Frizure ili postolar će možda poskupjeti, kava, hrana i roba isto možda, puno je možda oko uvođenja eura, ali jedno je sigurno - mjenjačnice će nestati

30.9.2021.
10:30
VOYO logo

Jedan od rijetkih obrta koji će biti pogođen uvođenjem Eura su mjenjačnice.
Naime prema podacima Hrvatske narodne banke koje smo danas dobili godišnje na promjeni deviza u kune i obratno naprave promet od skoro 30 milijardi kuna. Od čega je najveći dio na eurima, tj. kroz mjenjačnice prođe čak 3,5 milijarde eura prema podacima za 2019. Koliko će uvođenje eura pogoditi mjenjačnice i njihove zaposlenike?   

Image
plaće, cijene... /

Strepimo li s razlogom ili ipak ne? Evo kako su druge zemlje prošle nakon što su uvele euro

Image
plaće, cijene... /

Strepimo li s razlogom ili ipak ne? Evo kako su druge zemlje prošle nakon što su uvele euro

Frizure ili postolar će možda poskupjeti, kava, hrana i roba isto možda, puno je možda oko uvođenja eura, ali jedno je sigurno, mjenjačnice će nestati, gotovo sve. 3000 poslovnica u kojima trenutno radi 10 tisuća zaposlenika ugroženo je - tvrdi predsjednik njihove udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sam broj ovlaštenih mjenjača će se smanjiti za je 80, 90 posto. Dosta ljudi će ostati bez posla jer dosta obrtnika malih se bavi isključivo tim poslovima i oni će, ako ne promijene svoje profile i ne uvedu druge djelatnosti, morat će ugasiti svoje poslovanje'', kazao je Gabor Soregi, predsjednik Udruge hrvatskih mjenjača i vlasnik mjenjačnice.

Drugim riječima, slijedi velika promjena za mjenjače. Euro je valuta na kojoj najviše zarade. Kroz mjenjačnice prođe 3 i pol milijarde eura prema HNB-ovim podacima za 2019. A prošle godine, udio eura u ukupnom prometu kojeg su mjenjači ostvarili bio je 88 posto. Drugi po veličini prometa je američki dolar s udjelom od 6 posto. U top tri je i švicarski franak s udjelom od tri posto.

''90 posto poslovanja vezano je upravo za euro i kune. Međutim možda će pronaći neku novu tržišnu nišu, morat će se prilagoditi tržištu'', rekao je Petar Vušković, ekonomski analitičar.

Tržištu će se prilagoditi i Marijan. Crne brojke ga ne zabrinjavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''I u Austriji rade mjenjačnice i u Sloveniji. Tako da sve neke mjenjačnice koje su periferne, gdje je to usputna djelatnost to će otpast. Ali, ovi pravi mjenjači - oni će opstat. Nećete otpuštati i gasiti poslovnice? Ma ne, ima ideja drugih, planova. Jeste već smislili neke ideje? Pa da, evo kriptovalute i puno toga'', kazao je vlasnik mjenjačnice, Marijan Grgić.

HNB je ipak malo optimističniji. Tržište bi prema procjenama njihovih analitičara od 1161 ovlaštenih mjenjača moglo napustiti njih 150. Ekonomist nam kaže da za pet godina neće biti ni ovih drugih jer mjenjačnice odlaze u prošlost. No, nije sve tako crno.

''Otprilike 3/4 turista dolazi iz euro područja i sigurno da su to benefiti i za njih, moć će lakše računati i preračunavati cijene i kad pređu granice više neće morati odlaziti u mjenjačnice i direktno će moći trošiti svoj novac. To je velika prednost a i mi ćemo u turizmu biti konkurentniji'', rekao je Vušković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika prednost je što će neće više biti scena i naslova u kojima se turisti zgražaju jer za 100 eura dobiju 600 kuna. Nezadovoljni turisti prošlo ljeto objavili su snimku iz mjenjačnice u kojoj su za svoje eure dobili daleko manje kuna od očekivanog.

Pa bi nakon uvođenja eura barem takvi prizori mogli nestati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo