RUŠI SE TORANJ / Simbol Zagreba obnavlja se nakon 29 godina: Zavirili smo u katedralu, prvi put poslije potresa

"Život ide dalje. Kako je pao, tako ćemo ga opet dignut, a to je možda pouka i svima nama."

1.4.2020.
22:00
VOYO logo

Baš kad je obnova zagrebačke katedrale trebala završiti, Zagreb je pogodio potres u kojem je jako oštećena. Da se odlomio vrh južnog tornja bilo je vidljivo i na prvi pogled, no precizne snimke otkrilesu ozbiljna oštećenja i a sjevernom.

Prvi put nakon potresa kamerama je dopušten ulazak u prvostolnicu, a RTL Danas otkriva kako je podrhtavanje tla promijenilo tijek obnove koja traje već trideset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otkrili smo da se on zarotirao za nekih 12 do 15 centimetara, i došlo je do puknuća dijela u 73. redu. Zato bismo sad išli u kompletno demontažu odjednom, da ga dignemo s velikom dizalicom i spustimo dole", rekao je Damir Foretić, projektant obnove katedrale.

Dio odlomljenog vrha južnog zvonika danas je pred katedralom. Monsinjor Hren, koji inače nadgleda obnovu katedrale, vidio je kako desetmetarski kamen pada na krov, a križ se rasipa među skelama postavljenima zbog obnove - početkom devedesetih. Križ je, kaže neke stvari demistificirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se vidi da je građen, normalno, kamen kao kamen. Praktički je od bakra i pozlate. U križu nema zlata, u križu je snaga", naglasio je monsinjor Ivan Hren, predsjednik odbora za obnovu katedrale.

Bio je jedan od prvih koji su ušli u oštećenu katedralu. Kad se prašina malo slegla, razmjeri štete mogli su se vidjeti i bez finih instrumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pukli su vitraji, pukle su rozete, došlo je do pucanja svodova, jedan svod se čak i spustio za nekakvih desetak - 15 centimetara. Imamo i puknuće zida između južne i sjeverne strane", dodao je Foretić.

Zato je sarkofag bl. Alojzija Stepinca zaštićen drvetom, a iz apside će se, prije rekonstrukcije ukloniti i drvenikipovi proroka. Zaštitit će se i orgulje koje još dugo neće svirati, a opet će se postaviti i uništeni križ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Život ide dalje. Kako je pao, tako ćemo ga opet dignut, a to je možda pouka i svima nama, ako smo se malo umorili i posrnuli, da se uvijek treba dizati, moramo biti pomoć jedni drugima", optimističan je Hren.

Pomoć, slučajnost ili providnost htjela je da u katedrali za vrijeme potresa zbog koronavirusa ne bude nikog, i da u popucalom Nadbiskupskom dvoru kapelica svetog Stjepana ostane netaknuta. Stjepan se u narodu zove Krunoslav, u ženskom rodu Krunoslava ili – Korona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo