hvalio pregovore / Šimić: 'Most ne želi donositi strukturne promjene u 30 dana, s HDZ-om ne razgovaramo samo o 7 uvjeta'

Mostovac Miroslav Šimić izjavio je za RTL Direkt kako s HDZ-om, osim o sedam uvjeta, dogovaraju i o smjeru buduće vlade

19.9.2016.
22:38
VOYO logo

Stari novi šef kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić gostujući u RTL Direktu kazao je kako ne postoji otpor HDZ-a prema Mostovim uvjetima, nego tek argumenirano traže najbolja rješenja. Ponovio je kako nisu razgovarali o kadroviranju buduće vlasti, ali je dodao kako vrlo detaljno razrađuju sedam zahtjeva Mosta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
bez razgovora o funkcijama /

Optimizam nakon druge runde pregovora HDZ-a i Mosta: Petrov spreman na kompromise

Image
bez razgovora o funkcijama /

Optimizam nakon druge runde pregovora HDZ-a i Mosta: Petrov spreman na kompromise

Kažu da ste danas pregovorali o tim uvjetima. Što ste radili dosad?  

Pregovaranje nije jednostavno, pregovori traju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je sastanak trajao četiri sat. Gdje je  najveći otpor s druge strane stola? 

Ne mogu reći da negdje imamo veći ili manji otpor. Imamo nekih stvari gdje se odmah složimo, imamo stvari gdje se sučeljavamo odmah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je od ovih uvjeta provedivo odmah?  

Ne bih htio ulaziti u detalje zbog korektnosti prema evetualnim partnerima, ali ono što je danas naznačeno jesu tri preferencijalna glasa za buduće birače. Isto tako, proširujemo katalog kaznenih djela zbog kojih se osobe neće moći kandidirati. Gospodin Vlahušić, prema tome, neće se moći kandidirati na idućim izborima. Nije ovo rađeno zbog njega, jasno. Usuglasili smo se i oko toga da će doći promjena oko financiranja političkih stranaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkud sada toliko suglasje između HDZ-a i Mosta, kad je Božo Petrov u izbornoj noći izdiktirao te uvjete, svi smo se uhvatili za glavu strahujući kako će sad to maltretiranje s uvjetima trajati mjesecima. Međutim, zasad se čini kako sve ide mnogo brže. Što se promijenilo osim što ste dobili novog sugovornika? Ili ste vi u Mostu sada malo umjerniji u tim ultimatumima?

Temelj te promjene su otvoreni i argumentirani razgovori. Naravno, moramo graditi međusobno povjerenje. Imamo loše iskustvo s HDZ-om i treba nam malo vremena da se uvjerimo da sve što dogovoreno, da će biti izvršeno. S druge strane, HDZ možda ima otpor prema nama jer nas se proziva ucjenjivačima i kada to ne zaslužujemo. Razgovori su otvoreni, korektni i arumentirani. Zbog toga izlazimo s nekim pozitivnim dojmom bez obzira što ti razgovori nisu uvijek jednostavni. Ne znači da smo se oko svega danas složili. Da smo se oko svega složili, ne bi bilo više rezgovora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno tražite sedam ministarstava. Kakva je reakcija iz HDZ-a na to? 

Ne, to su spinovi na koje mi ni ne odgovaramo. Razgovarat ćemo o promjeni strukture vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljvo da su najviše pobune izazvale ove točke koje se odnose na rezanja u jedinicama lokalne uprave, ztv. porez na tvrtku. Tvrdi se da će time ostati bez oko 100 milijuna prihoda i tu se složno bune i iz HDZ-a i SDP-a, a nije baš milo ni vašima iz Mosta.

Most je nastao kao lokalna inicijativa okupljena oko gradonačelnika i načelnika. Mi smo prvo od sebe krenuli. Što se tiče poreza na tvrtku, to je javno poznata činjenica da se radi o porezu na ono što imate registrirano. U jednim dnevnim novinama je pisalo da će gradovi izgubiti stotine milijuna kuna. Ni to nije točno. Poduzetnicima će ostati stotine milijuna kuna. Mi se bunimo na svaku promjenu, a po meni je ovo kvalitetna promjena ako znači da će poduzetnicima,posebno malim i srednjima, barem nešto olakšati poslovanje. Nije to nikakva revolucija, ovo je samo potez koji pokazuje u kojem smjeru Vlada treba ići. Često su nas prozivali za ove točke jer to nisu strukturne promjene. Mi ne želimo donositi strukturne promjene u 30 dana, ali želimo da te promjene jasno pokazuju smjer u kojem želimo da Vlada ide. Što se tiče ograničenja iznosa koji se odnosi na plaće, bune se pojedini gradonačelnici, ali opće poznata je stvar da svakom prosječnom građaninu Hrvatske često puta jedinice lokalne samouprave služe za uhljebljivanje ljudi koji su vam bili korisni u kampanji - dijelili su letke, lijepili plakate... To je na mnogim mjestima tako i mi mislimo da ima prostora za uštedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je tome sklon?

Da, razgovaramo o tome i oni isto vide tu prostora za uštedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada previđate da bi ovo pregovaranje moglo završiti, kada biste mogli potpisati koalicijski ugovor ili ugovor o partnerstvu?

Ugovor o suradnji. Ono što bih htio reći, naši potencijalni partneri su željeli da se o svemu dogovaramo zajedno u paketu - dakle ne samo o sedam točaka. To ne može kratko trajati. Držat ćemo se svih ustavnih rokova i pokušat ćemo stvari riješiti što prije te dogovoriti kako ćemo voditi državu ove četiri godine. To ne može biti kratko. Još nisu počeli teći rokovi jer još uvijek nemamo završne rezultate potvrđene od Ustavnog suda, što će vjerojatno biti krajem ovoga tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li u budućem slaganju ministarstava vrijediti dosadašnji sustav da ministar iz jedne stranke mora imati zamjenika iz druge stranke?

Nismo o tome razgovarali s potencijalnim partnerima, ali vidjet ćemo još. U nekim stvarima se sustav jest, a u nekima nije pokazao sretan. Dosta je tu bilo loše komunikacije, ta stvar još ostaje otvorena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo